Trendiga prylar på Formexmässan

Form och design visas just nu upp på inredningsmässan Formex i Älvsjö. Allt från lampor, köksprylar, kuddar och presentpapper till smycken och bijouterier återfinns bland över 800 utställare. Vi hittade tre lokala trendsättare!

16 januari 2015 20:00

Miljötänk och hållbara produkter finns det mycket av på mässan som har öppet sista dagen i dag. Av de 840 utställarna hittade Evelinaredaktionen tre som på olika sätt har lokal anknytning. I kategorin återvunnet material, miljövänligt och unika produkter är det lätt att placera Eskilstunaföretaget Zladd som i sin utställning visade de miljövänliga solglasögon "Waiting for the sun", tillverkade av ekologisk bambu och teawood.

– Det är tre franska designers som har skapat dem. De ville tillverka miljövänliga solglasögon som genom hela processen tar hänsyn till miljön. Det var också viktigt att glasögonen skulle vara moderiktiga, berättar Dag Andersson som är företagets vd.

I montern fanns också en armbandsklocka – utan visare, tillverkad för hand i trä och läder.

– Den tidlösa klockan heter Nullame och till för alla som känner sig stressade. Den ska påminna dig om att ta det lugnare och inte hela tiden vara styrd av tiden. Jag tycker faktiskt att den har en viss påverkan på mig, säger Dag som förstås har den runt handleden.

I en annan monter med tavlor, brickor och tallriksunderlägg med vackra bilder skapade av bland annat Carl von Linné och Olof Rudbeck stod paret Oskar Molin och Amelie Högfeldt från Äleby gård i Stallarholmen.

– Av en slump att jag hittade skärbrädan med vackra motiv av Linné på Uppsala universitetsbibliotek och undrade vem som hade gjort den. Det visade sig att företaget inte fanns längre, kvinnan som hade haft det hade nyss lagt ned. Så kom idén att jag och Amelie skulle ta över och nu har vi haft företaget i ett år och försöker marknadsföra för att hitta återförsäljare, säger Oskar och berättar att motiven kommer från Uppsala universitetsbiblioteks kulturarvssamlingar.

Lampor finns det alltid en uppsjö av på Formex. Men när vi hittade förtaget Cirkuslampan och Mathias Johanssons bokstavslampor kände vi att det var något helt nytt och flashigt. Idén att göra en lampa i form av en bokstav, siffra eller tecken har Mathias fått från Broadway och miljön som finns runt en cirkus.

– Jag ville hitta det där skimrande skenet som finns på en premiär eller föreställning. Formerna gör att lampan blir en blandning av vintage och nytt. De funkar lika bra på väggen som på golvet och skapar en personlig detalj i hemmet men passar även bra i offentlig miljö eller på ett event, säger Mathias som redan fått stor efterfrågan på lamporna som tillverkas i Kungsör.

Bilderna är ett axplock av allt vi såg och det kommer mer från Formex i senare reportage.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Marklund