Anna fascineras av New York

Första besöket i New York blev en upplevelse som satte djupa spår hos Anna Ström Åhlén. Väl hemma i Strängnäs igen startade hon en blogg som två gånger fått första pris inom Travel Blog Awards: Mest inspirerande New York-bloggare och Bästa USA-blogg.

22 januari 2015 20:00

Efter Annas premiärtur för fyra år sedan uppstod en ständig längtan att resa tillbaka.

– Jag blev totalt hänförd och förälskad i New York. Jag kände mig hemma direkt och det var som om min själ bodde där eller att jag hade bott där i ett tidigare liv. Sedan dess tänker jag på New York varje dag och därför känns det som om jag nästan alltid är där. Målet är att resa dit en gång i halvåret ungefär. Så har det varit de senaste åren.

Även om Anna lägger mycket tid på New York-intresset är hennes huvudsakliga arbete att vara copywriter och kommunikatör på det egna företaget Falkblick Kommunikation.

Men New York finns även på hennes kontor på Campusområdet – en stor tavla bakom kontorsstolen visar Brooklynbron och två mindre föreställer Manhattans skyskrapor ovanifrån. Att hålla i termosen med texten "I love New York" när bilden ska tas är Anna däremot inte helt positiv till.

– Jag är inte riktigt så nördig. Den är en skämtsam present som jag fått av mina vänner, ler hon och låter fotografen få som han vill.

Mellan resorna läser Anna allt hon kommer över som handlar om New York. Hon ser på filmer och håller sig uppdaterad via sociala medier. Och tack vare andra bloggare har hon lärt känna många svenskar som bor i staden.

– Man lär sig New York på ett annat sätt om man känner folk och får komma in i deras liv. Flera har blivit mina vänner för livet.

New York är enormt stort och Anna utforskar en stadsdel i taget. Innan resan gör hon listor på restauranger och ställen som hon fått tips om eller är nyfiken på.

– Jag är mycket intresserad av mat och att hitta bra ställen att äta på är en stor del av resan. Jag skulle aldrig slinka in på McDonalds bara för att bli mätt. Vill man ha god snabbmat får man inte missa Luke's Lobster som serverar hummer i korvbröd – supergott!

Många tror att New York bara är en bullrande storstad med skyskrapor men det finns så mycket mer, berättar Anna.

– Central Park är ett fantastiskt grönområde som tar flera dagar att utforska. Där finns snåriga stigar, blomsterprakt och fina picknickställen. I Greenwich Village och West Village hittar man små slingrande gator och vacker arkitektur – det känns nästan som om man har hamnat i Paris. Men upptäck även andra områden, utanför Manhattan. New York har något för alla.

Tidsskillnaden till New York är sex timmar och de flesta som reser dit drabbas av jetlag. Anna har upplevt problemet mer eller mindre vid varje tillfälle och har kommit på hur man ska göra för att minska tröttheten.

– Allra bäst är att hålla sig vaken så länge som möjligt och inte sova en stund när man kommer fram. Försök i stället att få så mycket dagsljus som det går – spara museibesök till slutet av vistelsen – och drick helst bara vatten på planet.

Även om Anna är fascinerad av New York vet hon också hur baksidan kan vara.

– Visst är det fantastiskt att kunna resa dit och vara där en tid men att bo där är en helt annan sak. Socialförsäkringssystemet är inte som här, och det finns både fattigdom och hemlöshet. Hyrorna på Manhattan är höga och det är inte lätt att få arbetsvisum. Men trots det kanske jag någon gång i framtiden kan bo där. Jag fortsätter i alla fall resa dit så ofta jag kan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa