Trädgårdsmässan: "Back to nature" är årets trend

Vildvuxet, mossbeklätt, skogsliknande. Den ordnade, parkliknande, tillrättalagda trädgården har fått ge vika för en trädgård som hämtar inspiration från skog och äng under årets trädgårdsmässa som pågår till och med söndag. 

22 april 2016 14:47

Årets största trend kommer älskas av dig som vill låta trädgården sköta sig själv – men du som gillar ordning och reda kanske får allergiska utslag. Att låta naturen ha sin gång kan ju se ovårdat eller härligt ut, beroende på hur man ser det. Tydligt att dock att vi rör oss mot natur, skog och växter som förekommer naturligt i den nordiska faunan, med en färgskala som följer samma mönster. Gröna nyanser står i fokus, med inslag av vitt och skira pastelliga toner.

– Att ha naturen som utgångspunkt slår an något hos känslobanden hos de flesta. Svenskar tycker om att vara ute i naturen, och nu hämtar vi inspirationen därifrån, säger Karin Eliason från Astrid Lindgrens Näs som står för en av årets idéträdgårdar.

Temat på Nordiska trädgårdar, som pågår under helgen, var "Tillbaka till naturen".

Hos Karin Eliason står skog och äng i kontrast mot varandra, och likaså förmultning och spirande liv. Namnet på Näs idéträdgård är därför "Döden, döden, döden" – en hyllning till förgänglighet och till hur Astrid Lindgren och hennes syster brukade börja sina telefonsamtal. Sedan var döden överstökad, och de kunde prata om annat.

Så hur skapar man en mer skogsliknande trädgård? Wenngarn slott, som stod för en annan idéträdgård, har låtit det som man kanske vanligtvis sorterar under beteckningen skräp vara kvar i trädgården.

– Det är skogsaktigt och back to nature, och jag tycker det är ett jättehärligt tema, det är verkligen min stil, säger trädgårdsmästare Tora Olsson från Wenngarn.

I sin idéträdgård har de placerat stora trädstammar som tidigare stått i slottet askallé. De har även en rotvälta.

– Det kallas för stumpery, och har funnits i England länge, men här är det inte så vanligt. Man sparar stockar och stenpartier och odlar skogsväxter vid det. Vi vill visa upp de här fantastiska stockarna, de är otroligt vackra och runt 300 år gamla, så de har en historia. Slottet var tidigare behandlingshem för alkoholister, och då var det vanligt att de som bodde där gömde flaskor i hål i träden, och de flaskorna har vi hittat många år senare. Som ett vuxet sockerdricketräd. Dessutom blir de hem åt insekter som är pollinerare. Vi vill visa att skräp kan vara vackert, säger Olsson.

Bredvid naturinslagen har de även körsbärsträd och rhododendron, vilket skapar en blandning mellan skog och park.

Så har du ett träd som vält – låt det ligga, och låt det bli övervuxet och ett hem åt insekter som pollinerar din trädgård. Har du mossa i gräsmattan? Låt den vara kvar, eller använd den till att dekorera jorden i dina blomkrukor. Tar sig inte gräsmattan riktigt? Släng ut en fröpåse med ängsväxter som blåklint, gullviva, rödblära och åkerklätt.

Men om du känner att nja, riktigt så trendkänslig är jag inte att jag tänker låta en trädstam förmultna tvärs över gräsmattan, kan du i stället passa på att ta vara på skräpet och förädla det. Förutom skogstrenden ser man mycket på trädgårdsmässan som kan gå under devisen "man tager vad man haver". Visst kan man åka och köpa en ny kruka, men man kan också klä insidan av en låda med plast och odla i den. Visst kan man slänga pinnar – men man kan också såga dem i bitar och göra avdelare i rabatten av dem. Har du några lökar över efter att ha planterat i rabatten, kan du trycka ner en lök i en kaffekopp.

Ser det lite skevt ut kan du alltid säga att du helt enkelt låtit naturen ha sin gång i din trädgård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!