"Här inne odlar vi bara goda tankar"

Ett växthus behöver inte innehålla femtielva sorters tomater, massor av gurkor och sallad. När Pia och Roland Roos i Hällby byggde sitt var det för att få en skön plats för umgänge och avkoppling.

30 september 2017 09:00

– Mysigast är det på kvällen när mörkret faller och man kan titta på stjärnhimlen. Att sitta här när det regnar och åskar är också häftigt, säger Roland.

Pias och Rolands villa ligger nära vägen som går genom Hällby i Eskilstuna och på baksidan ligger Ekeby flygfält. Trots att de bott i huset i drygt 30 år har de aldrig hittat den perfekta platsen för att kunna njuta av en lång grillkväll på sommaren.

– På framsidan är det kvällssol, men där störs man av trafiken och bakom huset är det svårt att få lä. Vi hade ingen uteplats med tak och var helt beroende av vädret för att kunna sitta ute och äta. Men när jag var hemma hos en kollega som hade byggt växthus, då kom idén till att skaffa ett eget, säger Pia som är lärare på Rekarneskolan.

Det är fyra år sedan de bestämde sig för att bygga. Eftersom tomten sluttar blev det en hel del förarbete innan glasväggarna kunde monteras upp.

– Rolle gjorde det mesta grävarbetet och väggarna satte vi upp tillsammans. Det var som att få ordning på ett plockepinn. Men det gick bra och tog cirka en och en halv dag innan huset stod på plats.

Därefter lades marksten som golv och de kunde möblera. Ett stort bord, sköna korgstolar och en hylla för tallrikar, glas och tillbehör fick plats, samt gröna växter, några kryddväxter och EN tomatplanta fick räcka.

– Här inne odlar vi bara goda tankar och helgmiddagarna blir oftast här. På våren, när jag rättar nationella prov, är det en perfekt plats. Jag behöver inte sitta inne i huset och jobba och våndas över att det är en fin dag. Här känns det som om man är ute i naturen ändå och dessutom blir man snäll i det här rummet, säger Pia.

Snällheten kanske är bra med tanke på elevernas nationella prov men växthuset har många andra fördelar också, menar Pia och Roland.

– Man kan börja med att sitta ute tidigt på våren utan att frysa ihjäl, man hör fåglarna och ser naturen på nära håll. Det är som att vara ute men ändå inne. Och man kommer nära djuren eftersom de inte känner doften av oss. Vi har sett både igelkott och räv smyga runt.

– När vi har middagsgäster sitter vi oftast här, ända långt in i oktober. Det är bara ta på sig en extra tröja och så har vi en liten värmare på golvet. Det har till och med hänt att vi använt huset på vintern och serverat en fördrink när gästerna har anlänt. När det är kallt ute och man tänder levande ljus bildas kondens på glasrutorna och huset ser ut som en immig isbit, säger Roland.

Fördelar med växthus

Enligt Pia och Roland:

* Det är lugnt, skönt och mysigt.

* Det är som att vara inne men ändå ute.

* Man kommer nära djuren i trädgården.

* Sommarsäsongen (att kunna sitta "ute" och äta) förlängs med flera månader.

* Man blir snäll av att sitta där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Marklund

Ämnen du kan följa