"Ljussättning har blivit som en möbel"

Årets mörkaste årstid är här. Men med bra belysning hemma kan november bli en riktigt mysig månad. Lampexperterna Erika och Sanna vet vad som behövs för att mota mörkret och vilka trender som är på gång.

7 november 2017 06:26

Att inreda med ljus är trendigt. I dag arbetar stylister med lampor på ett helt annat sätt än tidigare och att köpa nya och byta ut de gamla lamporna hemma har blivit allt vanligare. Det säger Erika Cederberg och Sanna Bergfors som jobbar på lampföretaget Watt och Veke i Eskilstuna.

– Ljussättning har blivit som en möbel som ingår i inredningen. Rätt ljus förhöjer stämningen och rummets möbler upplevs på ett annat sätt än utan strategiska ljuskällor. Förut köpte man en lampa och hade den i många år, nu vill många ha lampor för att visa sin egen personliga stil. Man vill vara unik, säger Erika.

Watt och Veke har sitt huvudkontor i Eskilstuna, i det gamla industriområdet på Gredbyvägen, där många av de slitna och smutsiga fastigheterna har renoverats till supermoderna lokaler för kontor och showrooms. Det syns bland annat när vi kommer in hos Watt och Veke – fikarummet är stylat till ett mysigt vardagsrum med snygga lampor som är placerade efter konstens alla regler.

– Man behöver minst fem till sju ljuskällor i ett rum för att få en behaglig stämning. Men hur många lampor man bör ha beror förstås också på hur rummet ska användas – om man ska äta, sova eller läsa, säger Sanna som inrett fikarummet.

Vi kollar vilka lampor som Sanna använt sig av och konstaterar att det finns fem ljuskällor trots att det är ett litet rum.

– Ett funktionsljus är viktigt, så hela rummet kan bli ljust om man exempelvis ska städa. Sedan fyller man på med punktbelysning och genom att ha lampor i rummets hörn upplever man rummet vidare och större. Stödljus bredvid tv:n är också bra att ha, säger Sanna.

Fikarummets funktionsljus består av två olika stora taklampor som hänger nära varandra med inte på samma höjd.

– Allmänljuset behöver inte bara vara en enda lampa som hänger i taket. Om man tar två eller tre lampor tillsammans blir det en spännande konstellation. Eller om man vågar experimentera med att ha två helt olika lampor, som inte hör ihop, bredvid varandra – då blir det en riktigt cool lampa, tipsar Erika.

En golvlampa med mässingsfot ger ett behagligt ljus uppåt på väggen och ned mot golvet, bordslampan har en rund, spännande form á la art deco och de "nakna" vägglampan hänger i sin tygsladd i en krok som är monterad på väggen.

– "Nakna" glödlampor där man ser trådarna kom för drygt tre år sedan men är fortfarande populära. Stora skillnaden nu är att det är så mycket lättare att variera ljuset genom att använda dimmers. Det finns dimmers som man kan sätta i vägguttaget och snart kommer det också lampor med inbyggda dimmers, säger Erika.

Den femte ljuskällan är en microslinga i böjbar ståltråd. Den har Sanna hängt över och på tavlorna.

– Microslingan är en stämningsbelysning som går att använda till så mycket; i julgranen, lägga på en hylla, i en skål och man kan göra en mysig dukning med den också. Men de går inte att ha utomhus, säger Sanna.

Koltrådslampor, det vill säga vanliga gamla glödlampor, får inte längre köpas in men butikerna får sälja av sina lager. Från och med 2018 gäller även samma för halogenlampor.

– I framtiden blir det bara att bli LED. Det kommer nya varianter hela tiden och de blir allt billigare och varmare i sitt sken. LED är bra, de är miljövänliga, håller länge och blir inte varma, säger Erika.

Fotnot: Watt och Veke är ett grossistföretag och säljer sina produkter till återförsäljare.

Tips för skön belysning

Dimmer på ljuskällan är bra för att variera ljuset efter behov. Viktigt: Information finns om ljuskällan är gjord för att kunna användas med dimmer.

Använd gärna fem till sju ljuskällor i ett rum.

Ha alltid en funktionsbelysning som kan lysa upp hela rummet om det behövs.

Punktbelysning – bra för att kunna läsa eller som dekoration.

Microslinga – bra stämningsbelysning som går att använda till mycket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa