De ser knappt ens ut som bakverk. Men Rhian Shellshear lyckas skapa konst av sötsaker på sitt alldeles speciella vis. Han karamelliserar en banan med lågan på en brännare och kan prata sig varm om hur viktig sockerhalten i just banan är för att smaken ska bli den rätta.
– I Australien, där jag kommer ifrån, har vi tolv olika sorters bananer. Här finns bara en. Det är sånt jag kan sakna, all tropisk frukt. Och så solen och värmen förstås.
Ett vintrigt Sverige känns ändå hemma för Rhian som mötte kärleken för tre år sedan när han var och hälsade på sin bror som gäststuderade på Chalmers i ett halvår. Rhian blev kvar och brorsan åkte hem. Numera jobbar han på innekrogen Bhoga i Göteborg och står för dessertbiten - med den exklusiva finess som blivit hans signum. Men siktet är inställt på Stockholm, helst inom en snar framtid.
Egentligen hade han tänkt bli kock, men alla chefer han stötte på i restaurangköken hemma i Brisbane var så fruktansvärt elaka och otrevliga att han blev totalt avtänd. Konditorerna var däremot väldigt avspända och sköna människor, och han ville hellre hänga med dem. Med tiden kom Rhian att inse att han älskade att tävla i bakverk och fick respekt för den precisa vetenskap som konditoryrket faktiskt är. Vilket inte minst hans recept är ett bevis på.
En våg är ett måste när du bakar professionellt. Matlagning handlar mer om intuition och att smaka, medan bakning är millimeterkunskap på högsta nivå. Det krävs lång erfarenhet för att få det att se lika snyggt ut som Rhians bakverk. Fokusera på ingridienserna för att få rätt smaker, då kommer du att lyckas med en dessert som alla kommer att njuta av, garanterat.
– Jag är väldigt stolt över mitt yrke. Det är nog inte så många som förstår hur mycket arbete det ligger bakom desserterna när man går ut och äter på en finkrog.