Årets matkasse sprider sig runt Mälardalen

"Vad ska vi äta till middag?" Frågan dyker upp titt som tätt under vardagarna. Matkomfort har tagit fasta på problemet. De levererar matkassar med kockförberedda middagar till hushåll i Storstockholm. Sedan januari finns de även i Mariefred, Strängnäs och Enköping. Eskilstuna står på tur 11 mars.

1 mars 2018 12:00

– Vi ska utvärdera det om ett tag och sedan fatta beslut om vilken stad som blir vår nästa. Västerås ligger nära till hands, säger kocken och tillika företagets grundare Henrik Isaksson.

– Vi är i Järna och Bålsta i dag så för oss handlar det om att knyta ihop bandet med orter längre in i Mälardalen.

Konceptet matlåda/matkasse är välkänt sedan tidigare och går ut på att lösa hushållens middagsbekymmer med snabb och vällagad mat mitt i veckan vid en tid på dygnet då familjemedlemmarna är trötta och hungriga.

Konceptet bygger på att hushållen prenumererar på en matlåda med råvaror, såser och recept. Någon annan komponerar alltså din meny (utifrån olika alternativ du väljer), förbereder maten, handlar råvarorna och levererar till dörren.

Det är kockarnas förberedelser i köket i Tyresö som utgör skillnaden mellan Matkomfort och många andra middagsleverantörer, påpekar Henrik.

– Alltihop började med att jag själv upplevde problem trots att jag kunde laga mat. Jag hade svårt att hitta äkta råvaror och tillbehör utan konserveringsmedel i butikerna.

Utbudet bestod mest av smaksatt crème fraiche och hönsbuljong på flaska.

– Jag ville ha något bättre och tänkte att fler än jag måste känna samma sak.

Året var 2008 och han bestämde sig för att satsa krut på matleveranser med såser/grytbaser som lagas av kockar varje vecka. Till exempel currysås, pesto, aioli... Sånt som tar tid och som spelar roll för helhetsintrycket av en måltid.

Visserligen är Matkomfort lite dyrare än konkurrenterna men Henrik pekar på att han har kockar i sitt kök som framställer såserna och ser över recepten, vilket tar både tid och kräver kunskap.

– Varje vecka gör vi 15-20 olika såser och grytbaser.

Närproducerat och miljövänligt är andra käpphästar Henrik talar om.

I dag prenumererar runt 2 500 hushåll på fyra olika middagsmenyer som Matkomfort erbjuder. Premium (mest poppis), Vroom (basmiddag för den som själv vill lägga till grönsaker), Stockholmslådan (utan rött kött) och Familjefavoriter (utgår från barnens favoriträtter). Kunden väljer själv hur ofta hen vill ha lådan, vanligast är varje eller varannan vecka.

– Vi jobbar också mycket för att minska matsvinnet.

Leveranserna består därför av exakt så mycket ingredienser som går åt i recepten.

– Undersökningar visar att av all mat som produceras hamnar bara hälften hos konsumenten. Det är inte okej. Kan vi sluta slänga så mycket mat har vi kommit långt.

– Det är också smart ur miljösynpunkt att ha ett visst antal kylbilar som kör ut hushållens mat, i stället för att alla ska kallstarta sina privata bilar och handla var för sig.

Tips som gör dig till en bättre kock

• Smaka av ofta under tiden du lagar maten. Det handlar om att hitta balansen mellan sötma, syra och salt.

• Ha alltid peppar på kvarn. Nymald peppar slår färdigmald med hästlängder.

• Ofta lägger vi för mycket råvaror i en för kall stekpanna. Se till att pannan är riktigt het, det gäller allt utom bacon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Redebo