Experten tipsar: Så ska killar sminka sig

Är du kille och funderar på det här med smink? Då har du kommit helt rätt.Smink behöver inte betyda ett onaturligt resultat - snarare tvärtom.– Det ska inte synas att man har sminkat sig, säger makeupartisten Emma Corméry.

23 januari 2018 22:13

Har du sovit dåligt? Har röda partier runt näsa och mun? Eller helt enkelt vill se fräschare och piggare ut? Då kan smink hjälpa dig en bra bit på vägen.

– Jag tror att det är vanligare än man tror att killar sminkar sig. Många vågar kanske inte gå ut med det till andra och det märks heller inte, då har de gjort det bra, säger Emma Cormery, makeupartist sedan 14 år och boende i Strängnäs.

Ledordet för slutresultatet ska enligt Emma vara naturligt. Fondation, concealer och puder är de tre självklara produkterna för män.

Men det första steget är alltid en bra hudvårdsrutin.

– Killar är överlag torrare än tjejer så fukt är jätteviktigt. En bra rengöring, ett ansiktsvatten och dagkräm varje dag tillsammans med peeling någon gång i veckan är viktigt för att få till ett bra och naturligt resultat. Om du lägger smink på en smutsig hud kommer det inte se bra ut, så är det bara, säger Emma Cormery.

"Killar är överlag torrare än tjejer så fukt är jätteviktigt."

Basen behöver inte vara heltäckande då en sådan foundation lätt kan se kakig ut. Emma tycker hellre att en lättare bas och kompletterande concealer är ett bättre alternativ. Men se till att du köper rätt färg, och ta en titt hur du ser ut i dagsljus innan du går utanför dörren.

– Många tror att man ska testa foundation på handleden. Testa hellre på käkbenet då blir resultatet bättre. Och ta gärna hjälp av personer som kan, de kan hjälpa till att hitta rätt nyans.

När det gäller puder rekommenderar hon ett transparant. Risken att det ska se onaturligt ut minskar, men se till att använda ytterst lite.

– Puder behövs om foundation och concealer är i flytande form. Det fixerar sminket och håller dig mindre glansig under dagen.

Vad gäller val av produkter är det tycke och smak som avgör. Det främsta rådet hon ger är att testa sig fram, fråga kompisar eller bekanta som har koll på smink och ta hjälp av experter.

Satsa på dessa produkter:

Foundation: En lätt täckande bas ger ett mer naturligt resultat.

Concealer: Neutraliserar de blå partierna runt ögonen. Blandas med foundation för enklare applicering och snyggare resultat.

Puder: Ett löst transparant puder ger ett naturligt resultat.

Om du vill lägga till ytterligareprodukter:

Färga ögonbrynen, det ger ett bättre helhetsintryck.

Använd en mörk, matt skugga och sudda lätt längs med den övre fransraden. Markerar på ett mer subtilt sätt jämfört med eyeliner eller kajal.

En neutral ljus skugga på ögonlocket gör att du ser piggare ut.

Har du vilda ögonbryn satsa på en genomskinklig bryngel som fixerar stråna.

En genomskinlig mascara får ögonfransarna på plats.

Om du tycker att dina läppar ser röda ut efter att du applicerat foundation, blanda lite läppbalsam med foundation och dutta på.

Mörkt och matt puder gör att du får lite mer djup i ansiktet. Med endast foundation och concealer kan det annars ser platt ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa