Nysatsning på dans - vill locka fler till träningssättet

Friskis och Svettis är numera inte bara jympa och spinning. Utbudet har ökat explosionsartat och snart måste föreningen se över antal pass som de faktiskt kan erbjuda.

Eskilstunabon Stefan Björk är en i den grupp som siar om hur framtidens träning kommer att se ut.

16 november 2017 08:00

Extra träffar träningstokiga Stefan Björk på Friskis och Svettis i Eskilstuna. Anläggningen är hans tidigare arbetsplats (då som gymansvarig) och ett ställe han fortfarande frekvent spenderar tid på. Två gånger i veckan har han schemalagda gruppträningspass men det händer att han leder fler pass än så.

Numera är Stockholm hans arbetsplats då han sedan i maj i år jobbar som träningsutvecklare på hela Friskis och Svettis. Vad det innebär att vara träningsutvecklare? Gruppen, som består av sex personer, jobbar med att analysera, utveckla befintligt utbud och skapa nya träningsformer som ska gälla för alla anläggningar inom Friskis.

[fakta nr="1"]

– Jag har två kollegor som siar in i framtiden. Jag har ansvaret över det befintliga utbudet, kontakten med träningsansvarige på alla anläggningar och med både utbildare och de som har licenserarrollen, säger Stefan Björk.

Sedan han började på Friskis, 2004, har träningen utvecklats, rejält.

– Då handlade styrketräning om att dra i maskiner och vi hade upp till fem jympapass här i Eskilstuna varje kväll. Numera är det mycket mer fria ytor och utbudet har ökat enormt mycket. Snart är vi vid den punkt att vi som utvecklar träningen måste se över hur många pass och träningsformer vi verkligen kan erbjuda, säger han.

Friskis huvudkontor ogillar idén om att behöva ta bort pass helt och hållet. Istället försöker de utveckla och förändra passen så de rimmar väl med efterfrågan. Ett exempel är danspassen som enligt Friskis egna globala mätningar gått ned i popularitet de senaste åren.

– Vi har sett att kollegor i branschen börjat plocka bort danspass men vi vill inte göra det. Vi tror stenhårt på att det är ett naturligt sätt att träna på och satsar nu på att utveckla dansen i stället.

Mer kan han inte säga då det fortfarande är hemligt hur denna satsning kommer att se ut. Men en sak är säker. Gillar du dans bör du hålla koll på Friskis nylansering som blir offentlig runt nyåret.

[fakta nr="2"]

Något annat som Stefan Björk med kollegor märkt är att "soft" passen, pass som inte har lika högt tempo och som har ett lugnare uttryck, blir allt mer populära.

– Det området växer så det är helt galet. Jag tror det kan bero på att människor börjar bli mer medvetna om att de behöver bygga en bra grund och att stressen i samhället gör att vi vill träna mer prestigelöst.

Men det här med jympan då? Det som Friskis är känt för.

Du kan vara lugn, den kommer finnas kvar och lär nog alltid göra det, i alla fall om man får tro Stefan Björk.

Gruppträningen som träningsform är även på väg tillbaka allt mer.

– Under tidigt 2000-tal blev individuell träning allt mer populär men nu kan vi se att det är på väg att ändras igen. Vi tittar på trender som finns ute i världen och samlar även in statistik från alla föreningar om hur många specifika pass de har varje vecka. Det har vi gjort i tio år nu och det är guldvärt för att kunna jämföra, säger Stefan Björk.

Stefan Björk

Ålder: 37 år.

Bor: Myrtorp, Eskilstuna.

Gör: Jobbar som träningsutvecklare på Friskis och Svettis (huvudkontoret) och har två stående gruppträningspass på anläggningen i Eskilstuna.

Familj: Fru och tre barn, 3, 6 och 10 år. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är vi även familjehem.

Tränar helst: Ja tack, mycket, haha. Vill bli starkare, mer uthållig, rörliga och smidigare.

Äter helst: Mycket! Jag älskar frukost. Äter oftast havregrynsgröt, äggröra med grönsallad som toppas med italiensk olivolja.

Bra egenskap: Jag gör folk glada.

Mindre bra egenskap: Ibland har jag svårt att koppla av. Ska kanske försöka dricka lite mer kaffe sittandes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Öhman