Spara tid genom tatueringar i stället för smink

Från att använda samma teknik på ögonbryn som på kroppstatueringar till ett helt nytt utförande som kräver mycket av tatueraren. Det har skett mycket inom kosmetisk tatuering de senaste åren.– Genom att använda en väldigt fin nål går det att få till små hårstrån i stället för skuggor, säger Sandra Edlund som driver Cosmetink i Eskilstuna.

25 januari 2018 12:23

Att i stället för att måla ögonbrynen, lägga eyeliner och använda läppenna varje dag tatuera in färg semipermanent i ansiktet kan för många låta helt onödigt. Men faktum är att industrin växer stadigt och att fler och fler väljer att tatuera sig som ett komplement till smink.

– Förra året hade jag 473 nya kunder bara här i Eskilstuna. Lägg då till alla som kommer tillbaka för refills, säger Sandra Edlund som driver salongen Cosmetink i Eskilstuna.

Att tatuera ögonbryn, eyeliner eller läppar är inte som en traditionell tatuering. Både färgen och verktygen skiljer sig åt samtidigt som en kosmetisk tatuering inte går lika djupt ner i hudlagren. De blir dels inte permanenta på samma sätt och får dels inte samma utseende.

– Mellan två och fem år brukar man säga att en tatuering håller, sedan behöver man fylla på färgen. Genom att inte gå lika djupt blir färgen inte lika hård och den flyter heller inte ut på samma sätt, det ser mer naturligt ut, säger Sandra.

Att resultatet ska bli så verklighetstroget som möjligt är något hon tycker är viktigt. Helst tatuerar hon inga trender utan utgår från kundens naturliga former, benstruktur, hårfärg och hudton. Ögonbryn tatuerar hon genom små streck som liknar hårstrån, eyeliner går att göra antingen som ett streck eller som små prickar medan en läpptatuering följer läpparnas naturliga kontur för att sedan skuggas in.

2010 påbörjade hon sin utbildning inom området. Sedan dess har hon jobbat sig upp och byggt en stabil kundkrets som fortsätter att öka. Den mest långväga stamkunden bor i USA men har släkt i Malmö. Hon kommer till Sverige en gång per år och tar då tåget till Eskilstuna för att träffa Sandra.

– När man väl har hittat någon man litar på så stannar man oftast hos den. Det är ju ändå tatueringar i ansiktet och det finns så många oseriösa utförare. I dag finns det ingen lagstiftning om vem som får starta en utbildning vilket är läskigt, man ska verkligen kolla upp personen man går till innan man bestämmer sig för att tatuera sig.

Helt säker på att resultatet kommer fylla önskemålet går det aldrig att vara men genom att be om utbildningsdiplom, kolla upp så att färgerna som används är godkända och be om bilder på läkta resultat minimeras riskerna.

Sandra berättar att det till 99 procent är kvinnor som kontaktar henne och då är ögonbrynstatuering det mest populära valet. Det kan handla om människor som har extremt lite hårväxt som vill få fylligare bryn, människor som har markerade bryn men som saknar en tydlig form eller personer som av olika anledningar tappat håret.

– Det kan ha en sådan känslomässig betydelse för vissa att de blir tårögda, det är så fint att se och att kunna hjälpa till.

Småbarnsmammor är den allra vanligaste kunden även om åldersspannet sprider sig från 18 år upp till 90 år.

– De har en annan prioritet när det gäller tid, de vill inte lägga 15 minuter varje dag på att sminka sig.

[fakta nr="1"]

Alla som någon gång gjort en traditionell tatuering vet hur ont det kan göra. Men en kosmetisk tatuering går inte att jämföra.

– Jag har inte haft någon som säger att det gör ont, det kan snarare vibrera lite grann. Att plocka ögonbrynen är mycket mer smärtfyllt, men alla får bedövning för att de ska kunna slappna av, säger Sandra.

Tänk på detta när du ska tatuera dig

Hör dig för bland vänner och bekanta om eventuella rekommendationer. De allra flesta som besöker Sandra Edlund har blivit rekommenderade av någon.

Be att få se bilder på tidigare tatueringar och då helst i läkt form då det inte går att se slutresultatet ordentligt förrän då.

Fråga efter utbildningscertifikat.

Fråga även vilken sorts färg som används.

Gör eftersökningar på vilken teknik salongen och utföraren använder.

Tatueraren kan aldrig garantera ett visst resultat, allas hud är olika. Det är något som tatueraren måste anpassa sig efter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa