Året är 1995. Kooperativa förbundet väljer att knoppa av och sälja sina optikbutiker. På Domus optik i Cityhuset jobbar två unga kvinnor, en optiker och en ekonom, som bestämmer sig för att satsa tillsammans och ta över verksamheten.

– Inte en dag har vi ångrat det beslutet, säger Cilla Pettersson, ekonomen som också blev optikerassistent.

– Så unga vi var. Mina kollegor var hemma med småbarn och jag som vikarierande butikschef fick frågan. Men ekonomin fixade jag inte, jag behövde en partner, minns Susanna Eriksson och berättar att hon och Cilla på den tiden kände varandra ytligt – men som den naturligaste saken i världen slog de sig ihop och köpte butiken.

Artikelbild

| "Extra roligt är att många kvinnliga företagare jubilerar 2020 i stan. Vi håller ihop lite extra och ser varann snarare som kompanjoner, alla vill vi ju att kunden ska känna sig väl omhändertagen".

– I sammanlagt 30 år har vi jobbat ihop och faktiskt inte varit osams en enda gång.

Butiken blev Se & Synas, i dag en grupp fristående optiker med butiker i sex städer. I 15 år blev de kvar i Cityhuset, innan de flyttade till nuvarande lokaler på Nygatan.

Eskilstuna centrum har kommit att bli väldigt optikertätt, men Se & Synas har inte bara överlevt. Affärerna har gått bra. I dag har de tre anställda, och många kunder har hängt med sedan starten.

– I 24 av 25 år har vi lyckats gå med vinst, och jag tror att en anledning är att vi aldrig konkurrerat med priset på bågar. Vi har billiga glasögon vi också, men framför allt har vi nischat oss på grundliga undersökningar och tittar efter förändringar och början på sjukdomar i ögonen. En undersökning hos oss tar alltid minst 45 minuter, förklarar Susanna som är undersköterska i grunden och har läst mastersutbildningar i optometri i både USA och Norge. 

Artikelbild

| Butiken på Nygatan kommer att fira 25 år mest hela året, förklarar Cilla och Susanna, som har flera jippon inplanerade, bland annat en modevisning.

Fortfarande är de hungriga på kunskaper, utbildningar och ny avancerad teknik. Och butiken kan mycket väl få en ansiktslyftning framöver.

– Vi kan absolut tänka oss att vidareutvecklas åt något håll. Än har vi inte tacklat av, skrattar de.

Artikelbild

| Inte en gång har de varit osams. "Vi har hört att det är lite unikt att två personer som delar på ett företag i många år klarar av att hålla sams. Inga problem för oss", konstaterar Cilla Pettersson och Susanna Eriksson.

De umgås inte speciellt mycket privat i dag heller, även om de förstås åker på mässor och inköpsresor ihop. Men, de är varandras ventiler.

– Susanna är nästan min bästa vän. Just som bollplank och samtalspartner hjälper hon mig enormt, konstaterar Cilla och Susanna håller med. De beklagar butiksdöden i centrum, men gläds åt systerskapet inom det kvinnliga företagandet i stan. Och de rekommenderar varmt alla tjejer som vill starta eget att våga.

– För oss var det så självklart att vi skulle fixa det här, och hade turen att få bra stöd och mentorer i början.