50 år som morgontidning

De lokala handlarna var inte nöjda med att Eskilstunaborna fick läsa deras annonser först under eftermiddag/kväll. Beslutet togs, som på många andra dagstidningar, att göra Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning till morgontidning. Måndagen den 12 februari 1968 fick prenumeranterna tidningen till frukost för första gången.

10 februari 2018 12:10

"Dagen M är ett faktum" deklarerade rubriken på måndagens förstasida.

"Vi tog er på sängen i morse. Hoppas vi! Kanske vaknade ni litet irriterat av smällen i brevlådan. Men när ni väl fick reda på orsaken, så tror vi att ni kände er ganska tillfredsställd över att ha de senaste lokal-, riks- och utrikesnyheterna serverade redan till morgonkaffet."

Medarbetare och intervjuade prenumeranter var eniga; förändringarna var mycket positiva.

Men förberedelserna hade varit omfattande och långa.

"Att bryta en 77-årig tradition innebär ett övervinnande av mycket, djupt lagrat motstånd", skrev tidningen, som hade förberett sina läsare på förändringen under en tid och lördagen den 10 februari presenterades den stundande nyheten stort.

‒Jag vill minnas att det var handelns åsikter som slutligen avgjorde att vi gick från eftermiddags- till morgontidning, berättar Lennart Strand, vid tidpunkten nattredaktör och därefter mångårig medarbetare på Eskilstuna-Kuriren.

Några jättediskussioner minns inte Lennart Strand att omläggningen krävde. Inte heller blev det några högljudda protester. Däremot blev det förstås nya rutiner för många medarbetare. Målet var att alla överallt – från Eskilstuna till Gnesta, Kungsör till Mariefred – skulle ha sin tidning före sex på morgonen.

‒Och det blev inga stora inkörningsproblem utan i stort sett kom tidningen ut som den skulle, enligt de nya rutinerna. Vi tyckte nog allihop att det var spännande att få vara med om den historiska händelsen.

Nattchef Lennart Strand minns det hårda men roliga arbetstempot de här intensiva nyhetsåren på 60-talet, när så mycket hände i världen. EK prenumererade på fem-sex nyhetsbyråers telegram.

‒Just 1968 hade vi bland annat morden på Robert Kennedy och Martin Luther King, konflikten mellan Israel och Palestina var laddad och Vietnamkriget rasade. Sena telegram gjorde att vi ofta och snabbt fick lov att stuva om på förstasidorna, och lokala nyheter fick inte sällan stå tillbaka.

‒Som nattchef hade jag ju förmånen att få forma tidningen efter kvällens och nattens händelser innan jag gick hem runt halv två, och Kuriren blev enda svenska tidning som på morgonen den 5 april 1968 kunde berätta att Martin Luther King mördats. Eskilstuna-Kuriren blev en mycket bättre tidning som morgonutgåva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson