När Åsa Spetsioti Svenssons gymnasieklass var på en Cypernresa 1985 träffade hon sin framtida cypriotiska man. Efter sin gymnasieexamen i Eskilstuna studerade hon vidare på college på Cyperns södra kust i Limassol. I dag jobbar 55-årigen som läkarsekreterare på ett privat sjukhus och är fyrbarnsmamma.
Det är byn Xylophagou, endast 15 minuters bilfärd från populära turistresemålet Ayia Napa, som hon kallar sitt hem.
– Det bästa är att jag har sol hela tiden. Om man vill bo i ett land med bra väder och må bra psykiskt är Cypern ett perfekt ställe, säger hon.
Hon har dock stött på en del nackdelar med livet på Cypern. Kulturkrockar uppstod bland annat på grund av olika syn på kvinnorollen.
– På Cypern ska kvinnan göra allt hemma: laga mat, städa och tvätta. Det är ett annorlunda tankesätt än jag är uppvuxen med. Det var jobbigt när jag kom hit. Det kändes som om de levde för 100 år sedan.
– Min man hjälper bara till när han vill, säger Åsa Spetsioti Svensson och skrattar.
För varje år som gått har situationen för kvinnor på Cypern förbättrats. Det blir allt vanligare att män tar på sig mer ansvar för hemarbete. Föräldrarna Spetsioti har medvetet försökt att uppfostra sina barn jämställt.
– Jag och min man har uppfostrat våra barn med svensk syn på könsroller. Men det är svårt att överkomma alla hinder.
Jämställd uppfostran har bidragit till att Åsas vuxna och gifta döttrar delar lika på hushållssysslorna med sina män.
Vad gäller arbetsmarknaden är andelen kvinnliga chefer fortfarande låg. Kvinnor får sämre jobb och lönegapet mellan könen är betydande. Lönerna på Cypern är generellt mycket lägre än i Sverige.
– Jag tror att den allra lägsta månadslönen är 850 euro vid 40-timmars arbetsvecka. Man kan inte bli rik här.
Enligt Åsa pratar de flesta cyprioter flytande engelska men för att få jobb måste man kunna grekiska.
– Mitt tips är att försöka lära sig språket innan man flyttar.
2020 införde cypriotiska myndigheter hårda åtgärder med orsak av pandemin. Varje gång när man skulle gå ut och exempelvis handla fick man skicka sms-förfrågan om tillstånd.
– Jobbet har räddat mig. Jag satt i receptionen varje dag och fick träffa människor. Men jag hoppas att jag kan resa till Sverige snart igen.