För bara några dagar sedan kom ett mejl från Olle Lorin. Han var glad över att han låtit sig intervjuas i Eskilstuna-Kuriren om det fina pris han tilldelats. Många hade hört av sig och gratulerat till Kungliga Gustav Adolfs akademins utmärkelse för förtjänstfulla forskningsinsatser.
Nästa kväll gick Olle Lorin bort.
Jag hade unnat honom högtidsmiddagen på Uppsala slott, den som sköts upp på grund av pandemin och istället kommer att hållas i november 2021.
Men det var roligt att han fick känna sig uppskattad sina sista veckor och att han, om än motvilligt, ställde upp för en liten intervju om sitt pris.
"Är inte det ganska onödigt?" sade han när jag ringde och frågade.
För trots att Olle var tidningsmänniska hela sitt liv så var han inte särskilt pigg på att prata med journalister. Det handlade inte om misstroende, utan om ödmjuk inställning. Han var inte av den sort som själv ville stå i centrum eller framstå som skrytsam. Just därför var det extra roligt att någon faktiskt hade ögonen på hans forskningsinsatser och såg till att han prisades för sitt "hängivna engagemang för kulturmiljön, särskilt Rekarnebygdens fornborgar och medeltidsstäderna Torshälla och Skänninge" - som det står i motiveringen.
"Jag betraktar mig som en forntok" sade han. Och därvidlag hade han rätt. För när han kom in på runstenar, fornborgar och andra fynd han gjort, var han ostoppbar och det började lysa om honom av ren passion. Kanske inte enbart gener, utan även ett brinnande intresse är nyckeln till ett långt liv och friskt liv?
"Har du bra gener?" frågade jag.
"Det vet jag inte för pappa dog när jag bara var fyra år" svarade Olle som vid 97 års ålder hellre cyklade än promenerade när han gav sig ut.
Olle Lorin föddes 1923 i Skänninge i Östergötland och arbetade på missionsförbundets Svensk veckotidning, numera Sändaren, och Väsby-Nytt innan han 1967 kom till Eskilstuna-Kuriren. Där fortsatte han till pensioneringen 1988, men fortsatte att medverka på tidningens kultursidor. Under sina år som journalist pluggade Olle Lorin in en fil kand i arkeologi och folklivsforskning parallellt med tidningsjobbet.
På fritiden deltog han i en rad utgrävningar, bland annat av Husberget i Torshälla som visade sig ha huserat en medeltida borg. Han genomförde också en serie utgrävningar på Hultbergets fornborg i Husby-Rekarne socken.
Olle Lorin sörjs närmast av två söner, barnbarn och barnbarnsbarn.