Att vara förälder i dag är krävande, särskilt efter pandemin och nu med kriget i Ukraina. Kraven på dagens föräldrar var höga redan innan sociala medier, som skapat en ohållbar standard och press på föräldrar att vara perfekta. Därför handlar det om att sträva efter "good enough", tillräckligt bra, snarare än att vara en perfekt förälder, enligt Dan Andersson.
– Att vara förälder är något av det mest krävande man kan utsättas för, då måste man skapa en balans och sänka kraven.
Ett vanligt problem i relationen mellan förälder och barn är att mobilen eller Ipaden tar för mycket tid. Skärmen används som en avledningsmanöver från jobbiga saker för både barn och vuxna, men också för snabb tillfredsställelse, enligt Dan Andersson.
– Det ger en tillfällig njutning. Jag tänker på när jag var barn och man åt en hel påse geléhallon och sen mådde jätteilla efteråt. Under tiden du äter, så är det bara gott men efteråt ger det ingen tillfredsställelse. Man känner sig inte nöjd.
Barnet inser inte detta och kan därför inte begränsa sitt skärmanvändande själv, menar han, och därför behövs en schemaläggning av skärmtiden.
– En tidigare patient blev så fast i sitt spelande att han missade stora delar av sin barndom och han konfronterade senare sin förälder med frågan: varför stoppade du inte mitt spelande? Det hade föräldern försökt med men det gick inte.
Ett problem kan vara att sätta gränser eftersom det blir konflikt menar Dan Andersson, men det är något man behöver göra som förälder. Att visa kärlek till sitt barn innebär inte att bara vara snäll utan även att sätta gränser.
Samtidigt kan man inte bara bråka med sitt barn.
– Det måste vara lustfyllt att göra andra saker än att hålla på med mobilen. Hur skapar man lust att göra andra saker som att läsa saga eller gå ut och leka?
Ett sätt att skapa lust att göra andra saker menar Dan Andersson är att "teama up" med sina barn.
– Barn får ofta för mycket serverat men barn behöver också hjälpa till för att känna sig delaktiga. Kanske kan man hjälpa till att duka bordet eller laga mat?
Det skapar alternativ till skärmtid och ger också en bättre kommunikation mellan barn och förälder menar han. Att börja göra saker tillsammans när en relation är knackig kan vara svårt. Då kan man tänka som vid träning.
– Många tränar och tycker det är jobbigt men man vet att belöningen kommer sen. Samma sak är det i relationer.
Ett annat tips från Dan Andersson när man upplever att relationen till barnen är svår är att prata med sin partner.
– Barn behöver föräldrar som framförallt pratar med varandra. Man måste kunna samarbeta och kommunicera. Många går isär av just den anledningen, säger han.
Elin Nordstrand, 32 år, och trebarnsmamma stärker relationen till sina barn genom att göra saker tillsammans.
– Nu när jag är föräldraledig är det lätt att göra saker tillsammans som att gå till lekparken men annars kan det vara svårt att få in i vardagen, då måste man pusha mer för det, säger hon.
Ett av psykologens tips är att teama-up och göra barnen delaktiga i olika sysslor, till exempel att duka bordet eller städa, hur tänker du kring det?
– Vi brukar alltid städa tillsammans innan maten hela familjen. Då sätter vi en timer på en viss tid och städar, på så sätt blir det roligare och alla hjälps åt.