Hans officiella titel inom polismyndigheten var "kriminalinspektör" men det var ute i Eskilstunas skolor Curt Strömberg ägnade den största delen av sitt yrkesverksamma liv, från ankomsten till polishuset i Eskilstuna 1958 fram till pensioneringen. 

Curt Strömberg växte upp i Lidköping i Västergötland och kom till Eskilstuna efter polishögskolan. Redan i början av 60-talet kom hans dagliga arbetsplats att bli kommunens skolor snarare än polishuset. Skolpolisverksamheten i kommunen startade redan 1954, först på Fristadsskolan och Nyforsskolan, och när Curt tog över verksamheten fick han ansvar för alla skolpolisers utbildning och tillsyn. Som mest fanns runt 300 skolpoliser i Eskilstuna, på 15 skolor.

Efter att polisverksamheten förstatligats 1965 blev det betydligt mer att göra för den skolansvarige. Med en specialskapad tjänst och i egen polisbil besökte Curt Strömberg skolorna under dagtid, för att hålla i trafikundervisningen och lära eleverna cykel- och trafikvett i såväl teoretiska som praktiska övningar.  Han pratade också med skolbarnen om polisens arbete och undervisade i lag och rätt. På kvällstid återkom han för att delta på föräldramöten, och engagerade föräldrarna i såväl att undervisa sina barn i trafikkunskap som att hålla barnens cyklar i bra skick och rätt utrustade.

Artikelbild

| I över 30 år ansvarade han för trafikundervisningen i Eskilstunas skolor. Curt Strömberg blev en välkänd profil i såväl klassrum som på föräldramöten. Nu har han avlidit, 87 år gammal.

Under några år besökte Curt också pensionärsföreningarna i Eskilstuna och delade med sig av trafikinformation för äldre. Ytterligare en mångårig arbetsuppgift var rekrytering av nya poliser till kåren.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag värvat en och annan för polisjobbet när jag varit ute bland skoleleverna, berättade han för tidningen under en intervju i samband med pensioneringen 1995.

Det entusiastiska skolarbetet gjorde Curt till en välkänd och omtyckt profil i kommunen. Många är de Eskilstunabor som har personliga minnen av honom.

Han blev även något av en föregångare vad gäller träning och hälsa redan på 60-talet, innan det blev en folkrörelse att mötas ute i löparspåren. Han höll sig i fysisk form med stavgång och rörelse ända till slutet. Övriga intressen efter pensioneringen var sommarstugan utanför Torshälla och att läsa.

Curt Strömberg gick bort den 9 januari efter lång tids sjukdom. Han blev 87 år och sörjes närmast av makan Inger och döttrarna Pia och Maria med familjer.