Daniel blev biten av bergen

Första riktiga friluftsturen blev en tur och retur till Kebnekaises topp. Helt underbart tycker Arnöbon Daniel Campusano – som fick en ny hobby på köpet.

18 januari 2018 11:00

Daniel Campusano både låter och ser lycklig ut när han pratar om Kebnekaise. Det är inte så många dagar sedan han kom hem från den nordligaste delen av fjällkedjan. Många går upp för Kebnekaise varje sommar – men få gör det som sin första riktiga friluftstur.

– Jag tror faktiskt inte att jag har sovit i tält någon gång innan det här, berättar Daniel där han sitter hemma i soffan i radhuset på Arnö.

Det låter dock inte som att det blir den sista. Det lyser i ögon på honom när han berättar om utsikten, fjällräven de stötte på på vägen och känslan av att ha klarat sig upp – och ner – från toppen.

– Det var riktigt jobbigt och benen värkte men jag tror att mycket är mentalt. Det var bara att fortsätta och när jag väl kommit upp på toppen fick jag så mycket ny energi, berättar Daniel.

Med på turen var bland annat pappa Jorge, storebror Esteban Campusano och familjens kompis Filip Söderberg. Egentligen var det tänkt att Daniel inte skulle följt med, men blev sugen när han hörde om planerna.

– Jag var orolig för hur Daniel skulle klara det. Han är så smal och har växtvärk och Kebnekaise är överraskande tufft. Det är många som inte förberett sig ordentligt som får vända halvvägs. Men han var så cool och klarade allt, säger Jorge Campusano.

Samtidigt gjorde de turen på – åtminstone för nybörjare – ett väldigt pressat tidsschema. Efter de 19 kilometerna vandring från Nikkaloukta och en tältnatt vid Kebnekaises fjällstation vid foten av fjället blev det en heldag upp och ner.

– Vi startade klockan 10 på morgonen och kom ner igen vid ett på natten. Det var inte farligt, för det är ljust hela tiden, men om jag skulle göra om det skulle jag ta en dag och bara vila vid fjällstationen. Nu hade vi träningsvärk redan efter en halvtimme och dagen efter gick vi tillbaka till Nikkaloukta igen, berättar Daniel.

Men han blev långt ifrån avskräckt – snarare tvärtom. Daniel är sugen på att ge sig ut i naturen igen – och helst upp i bergen.

– Jag vet inte varför men jag gillar berg. Det är så mäktigt, så jag vill upp igen. Gärna något med Norge.

Nu faller det sig så lämpligt att det är just dit nästa sommarlovsäventyr bär. Närmare bestämt Åndalsnes.

– Mina föräldrar var där förra året och jag blev så sugen när jag såg bilderna, säger Daniel.

Kebnekaise

Är ett av de mer populära svenska fjällen att bestiga. Dock så har det blivit lägre med åren, bland annat på grund av att glaciären på sydtoppen smälter och uppmätte 2098 meter 2016.

Den vanligaste vägen hit sommartid är att vandra de 19 kilometerna från Nikkaloukta till fjällstationen vid Kebnekaises fot. Till Nikkaloukta går det att åka buss från Kiruna som nås med tåg eller flyg från Stockholm.

Kebnekaise är svårare att bestiga än många andra berg som är lika höga då bland annat vädret ibland kan vara ogynnsamt och skifta snabbt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis