Tillsammans med två anställda i den kommunala hemtjänsten fick Carolina Karlsson och Sari Leinonen Helbo chansen att förkovra sig inom demensvården, med start 2017. Syftet med utbildningen är att ge personlig utveckling och en unik spetskompetens som vårdare och handledare inom demensvård.
– Vi var totalt 42 sökande i Strängnäs, men stipendiepengarna som fanns att tillgå från makarna Tore och Gudrun Andréns stiftelse för läkarvård räckte till fyra, säger Carolina Karlsson apropå gallringen.
– Jag tror att det bara finns 600 Silviasystrar i hela landet, tillägger Sari Leinonen Helbo.
Utbildningen, om 60 högskolepoäng, har varit förlagd till Sophiahemmet i Stockholm men studierna bedrevs i huvudsak på distans. Under tvåårsperioden hade Carolina Karlsson och Sari Leinonen Helbo 75 75 procents tjänstgöring, men framöver blir det heltid.
– Det här hade aldrig fungerat utan familjernas stöd, att läsa kräver mycket självdisciplin, berättar Carolina Karlsson.
Både hon och kollega Sari Leinonen Helbo drabbades av dödsfall i familjen under studietiden vilket gjorde tillvaron ännu tuffare.
– Båda var redo att ge upp, men vi stöttade varandra, säger Sari Leinonen Helbo.
De två nybakade Silviasystrarna har flera gemensamma nämnare – de är födda samma år (1983), har fyra egna barn, kommer ursprungligen från Stockholm och har finskt påbrå.
Däremot ser karriärerna annorlunda ut.
Medan Carolina Karlsson arbetat länge inom äldrevården valde Sari Leinonen Helbo att byta spår. Hon var tidigare florist men utbildade sig till undersköterska i 30-årsåldern.
– Hon började här som min elev 2015, förklarar Carolina Karlsson.
– Min farmor blev demenssjuk. Hon var finska och hade svårt att göra sig förstådd på slutet, förklarar Sari Leinonen Helbo sitt yrkesval.
Carolina Karlsson igen:
– Att arbeta med demenssjuka personer, inom palliativ vård, är en utmaning. Ingen dag är den andra lik. Vi vill skänka våra boende mening i livet och kunna ge dem personcentrerad vård, vilket i vissa fall kan ersätta mediciner.
Den 10 juni uppvaktades de fyra nyblivna Silviasystrarna av Strängnäs kommun på Anhörigcentrum.
Två dagar senare anordnades examen på Silviahemmet i Drottningholm. Där fick alla de cirka 60 avgångseleverna ta emot diplom och broscher av drottning Silvia.
Broscherna ska äras med värdighet och inte tillsammans med några andra broscher, heter det.
Ett stipendium på 10 000 kronor för väl genomförda studier delades också ut – det tillföll Sari Leinonen Helbo.
– Jag blev helt paff, och gick som på rosa moln, säger hon.
Ytterligare några dagar senare blev de nyvordna Silviasystrarna inbjudna till Stockholm stadshus och där uppvaktades de av prinsessan Sofia.
– Jag tycker det var bra gjort av oss att greja utbildningen, konstaterar Carolina Karlsson.
Deras likaledes examinerade kolleger på Strängnäs kommuns hemtjänst heter Susana Espina och Gabriela Escobar.