En vetgirig entusiast är borta

Den 2 augusti 2019 begravdes Nils Melin i Husby-Rekarne kyrka.

12 augusti 2019 10:54

Nisse var ett unikum. Alla kände Nisse.

Han var en färgstark, kulturell personlighet med rötter både i Husby-Rekarne och Näshulta. Musik och litteratur gillade han, men vurmade även för byggnadsvård och kulturföremål av alla kategorier, men kanske mest allmoge. Ju äldre dess bättre. Säg det föremål eller verktyg som Nisse inte kunde berätta något om.

Det här var verkligen hans hemmaplan.

Genom sitt yrkesliv som snickare fick han en stor insikt i, och kännedom om alla grannskapets förekommande byggnadstyper som behövde hans tjänster.

Som han själv uttryckte det: "Säg den kåk jag inte varit inne i."

Nisse hade två viktiga egenskaper. Intresse och vetgirighet.

De gav honom en ingående kunskap. Ur denna sin kunskapskälla öste han gärna till den som ville veta. Och det ville alla.

Ett exempel är den årliga vandringen till Husbybyn och Karl IX:s kanal som nog är välbekant för de flesta här i dag.

Med sin engagerande och inlevelsefulla berättarstil, och sitt formidabla minne för byggnader, händelser, föremål, detaljer, årtal och episoder från forntid till nutid höll han åhörarna i sitt grepp. Tiden rann lätt iväg när han kom igång.

Han medverkade också till att en mängd av hembygdsföreningens gamla fotografier kunnat identifieras och fått sin historia.

Då och då händer det att vi till styrelsen får en bön om hjälp, från personer från när och fjärran, som söker sina rötter i vår bygd. Istället för att då som vanligt säga ”fråga Nisse” får vi nu med vemod säga ”det här skulle Nisse vetat” och försöka klara av frågan på egen hand.

Hembygdsföreningen låg Nisse varmt om hjärtat. Han var med och bildade Husby-Rekarne Hembygdsförening 1992. Valdes under olika perioder till styrelseledamot, samt till ordförande, innan han utsågs till hedersledamot.

Allas vår Nisse var aktiv in i det sista men hann inte riktigt lägga sina verktyg på hyllan för att njuta sitt välförtjänta otium.

Vi har mycket att tacka honom för genom allt han gav till oss. Sitt genuina intresse, sin positiva inställning, sin kunskap och sin villighet att alltid ställa upp i smått som stort.

Hembygdsföreningen, såväl styrelse som medlem, kommer att minnas honom med tacksamhet och värme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Åstrand Ordförande i Husby-Rekarne hembygdsförening