Snart kan tredje generationen ta över Grönsta

Familjeföretaget Grönsta grundades för 60 år sedan. Nu utbildar sig döttrarna Emma, 23, och Elin, 21, år för att ta företaget in i framtiden.

Familjeföretaget Grönsta.nop besåt av från vänster: Cilla och Nils-Ola Pettersson, döttrarna Emma och Elin samt Nils-Olas syster Maria Oscarsson.

Familjeföretaget Grönsta.nop besåt av från vänster: Cilla och Nils-Ola Pettersson, döttrarna Emma och Elin samt Nils-Olas syster Maria Oscarsson.

Foto: Eva Marklund

Eskilstuna kommun2019-11-03 12:31

Växthuspecialisten Grönsta.nop är ett genuint familjeföretag – av nio anställda är fem släkt med varandra. Här finns vd:n Nils-Ola Pettersson, hans fru Cilla Pettersson som sköter bokföring, deras döttrar Emma, 23, och Elin, 21, år, som jobbar som montörer, samt Nils-Olas syster Maria Oscarsson som är marknadsansvarig och säljare.

För drygt ett år sedan bestämde sig Emma och Elin för att börja arbeta i företaget. De har ingått i ett team som monterat växthus på plats hos kund och har rest från nordligaste Norge till sydligaste delen i Sverige. Att jobba i pappas företag har inte varit självklart utan något som vuxit fram.

– Vi har valt det här själva. Pappa har sagt att: "Ni kan väl prova på ett tag och tycker ni att det inte känns rätt, så gör ni något annat.", säger Elin.

Att vara montör innebär att jobba oavsett om det är sol eller snö och fler grader kallt

– Det är inte ett dugg glamoröst utan kan vara riktigt tufft. Monteringen tar alltifrån en vecka till tre månader. Men att vara ute och skruva har varit ett perfekt sätt att lära sig produkterna. Nu vet vi vad en kuggstång är och vilken skruv som ska skruvas i täcklocken, säger Emma.

För en månad sedan tog tjejerna tagit ytterligare ett steg in i förtaget. De har börjat en utbildning i Lerum där de under 60 veckor studerar till glas- och metallingenjör.

– Vi ska lära oss glas- och metallkonstruktion, byggteknik, projektledning, entreprenadjuridik och upphandling. Det är så nära man kan komma en utbildning om hur man bygger växthus. Bland det viktigaste är att vi får lära oss hur CAD-ritningarna på aluminiumprofilerna kan kopplas till CNC-maskiner, säger Elin.

Och Emma håller med:

–  Det känns som om en CNC-maskin är bra för framtiden eftersom tillverkningen på Grönsta är ganska gammeldags. Allt sker för hand. Montörerna gör allt förarbete till växthusen, borrar alla hål och kapar profilerna. De kan sitt jobb men det är inte så lätt att lära ut till någon ny. Och det tar ganska lång tid vilket varken är ergonomiskt eller ekonomiskt i längden.

För Emma och Elin är utbildningen också ett sätt att visa att de verkligen vill satsa på familjens företag och i framtiden kunna ta över.

–  Både Elin och jag har haft diverse ströjobb innan men nu känns det rätt för oss att jobba här. Om allt känns kul och bra så kan vi tänka oss att ta över efter pappa, säger Elin.

Det ökade intresset för att odla har gjort att Grönsta.nop går bra. Företaget är det enda i  Norden som bygger växthus för professionella odlare. Höstarna har i många år varit högsäsongen men de senaste åren har produktionen ändrats.

– Förr ville de flesta kunderna ha växthusen klara till våren för att kunna odla. Nu har vi breddat kundunderlaget och har mer efterfrågan på design som till exempel kan passa ihop med andra byggnader, säger Maria.

Att arbeta så nära sin syster, mamma, pappa och faster skulle kunna innebära konflikter men ingen känner igen sig i det.

– Jag och Elin kan bråka en kort stund ibland men sen kollar vi på varandra och så skrattar vi. Vi är väldigt olika men det känns som om att vi har kommit varandra närmare nu när vi har jobbat tillsammans, säger Emma.

Nils-Ola är 58 år och har haft funderingar på att gå i pension men inte tagit steget än.

– Först tänkte jag att jag jobbar till 60, men just nu känns det som om jag kommer att jobba längre.  Jag kanske kan trappa av lite succesivt. Och det är verkligen jättekul att tjejerna vill satsa och kanske ta över.

Grönsta.nop AB

Startade 2006 på Grönsta gård.

Nils-Olas pappa Mats-Ola lade grunden till företaget 1960. Han startade frö- och växthusföretaget Bernö Frö.

1971 såldes frödelen och företaget specialiserade sig på växthus i plexiglas. 

1988 blev Mats-Olas två barn, Nils-Ola och Maria delägare. Kontor och lagerlokaler byggdes på Grönsta industriområde och verksamheten utökades med växthusstallar och stallventilation.

1998 köptes företaget av Sveaverken.

2006 köpte Nils-Ola tillbaka produktionen för växthus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!