Hälsa
De tre hästarna tittar nyfiket upp från sitt hö. Hönsen kacklar runt på gräset och en svartvit katt övervakar gårdsplanen från sin soliga plats på en steg. Fram till bilen kommer en hund för att hälsa, och strax bakom dyker matte upp. Den lilla gården högst upp i Rosöga by, strax väster om Strängnäs, bjuder på idyll till max.
Catharina Callros har startat sitt företag "Make sure you feel good" med en önskan att hjälpa andra människor, unga som gamla, som söker en paus från det allt snabbare tempot livet genererar.
Här har familjen bott sedan 2005.
– Jag kände redan för många år sedan att jag ville ha en retreat från stressen i Stockholm och letade länge efter ett torp att köpa. Eftersom jag har familjekopplingar till Gnesta letade jag framför allt där. När jag träffade min nuvarande make hängde han med ut på helgerna och tittade på hus. Så kom vi hit. Det här var inget torp. Det var ett permanentboende, och vi var ju inte ens sambor. Och inte låg det i Gnesta heller. Men tre veckor senare var det vårt.
Catharina bytte i samma veva jobb från försäkringsansvarig på SEB i Täby till ett mer fritt uppdrag som innefattade resor till kundgrupper i hela landet, och när arbetsgivaren behövde säga upp personal valde hon att själv sluta, och vara hemma några år när barnen kom. Men det blev ytterligare några års pendlande till bank-, fond- och försäkringstjänster i Stockholm innan hon slutligen tog steget.
– Jag har hela tiden sökt efter något annat. Men det är inte helt enkelt att ta steget och byta ut fasta jobb i en bransch som erbjuder fria arbetstider och bra lön mot något nytt och osäkert. 2015 jobbade jag fortfarande i ett fondbolag när jag började känna att det fanns saker att ifrågasätta i företaget. Jag blev utköpt och så startade jag eget, först med tanken att erbjuda ekonomisk rådgivning.
Hon hade redan hittat mindfulness, utbildat sig till instruktör och funnit verktygen för att inte ta jobbstressen med sig hem. Catharina har själv aldrig fått diagnosen utbrändhet, eller utmattningssyndrom, på papper.
– Jag har aldrig käkat medicin eller gått i terapi, men läser jag om symtomen har jag nog åkt dit ett par gånger. Mina nära och kära har märkt det. När min yngste son sa "mamma, du är alltid så arg" tog det skruv.
Att kombinera mindfulness, medveten närvaro, med kärleken till hästar och ridning kände hon tidigt skulle passa perfekt. Catharina är utbildad ridterapeut och det där med att bara sitta rätt upp och ner på en stol och träna i grupp var egentligen ingenting hon själv var så intresserad av.
– Med hästar måste man vara helt närvarande i nuet. De är oerhört känsliga och känner av och speglar dig och din sinnesstämning omedelbart. Det krävs några få andetag för att få hästen att känna sig trygg under dig. Det är häftigt att få det illustrerat av sjuka människor utan tidigare erfarenhet av hästar.
Och det är inte alls någon nödvändighet att rida, att bara smeka en mule eller strosa runt på gården, få träna mindfulness i trädgården eller få en avkopplande regndroppsmassage av Catharina kan vara precis det besökaren, ung som gammal, behöver för lugn och nya krafter.
Rosöga har tidigare varit såväl flyktingförläggning som missbruksboende samt en sekundäravdelning till Sundby mentalsjukhus. I dag finns här ett stödboende, i övrigt är alla byggnader privata bostäder. Från stödboendet kommer gärna besökare till Catharinas gård och hon har också framgångsrika samarbeten med Strokeföreningen i Sörmland och med FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Hon ledde tidigare kurser på ABF, och samarbetet håller i sig. Dessutom hittar andra föreningar ochprivatpersoner hit via hemsida och rekommendationer. Catharina hoppas att även landsting och kommuner ska börja remittera patienter till henne.
– När en strokepatient kommer upp på hästen, och man ser hur lugn den blir i takt med att ryttarens stress släpper, är det fantastiskt att se på. Samspelet ger effekt både fysiskt och psykiskt. Och en ung person full av ilska och stress hittar lugnet, ödmjukheten, respekten och samförståndet bland djuren.
Det här är verkligen vad Catharina Callros brinner för, och hon har många idéer och drömmar för gården och verksamheten men inser att det inte är helt enkelt. De patienter som behöver henne och hästarna som bäst har det oftast tufft ekonomiskt. Hon är realist, och pluggar till redovisningskonsult för att ha en inkomst vid sidan av.
– Alla kämpar vi med vårt, och livet är som det är. Men här har jag hittat mitt paradis.