Centrumbiografen: "Trollade bort biografatmosfären"

Rasande vacker och ett konstverk – så beskriver biografhistorikern Kjell Furberg Centrumbiografen på Fristadstorget som gick i graven 2009. "Centrum hade en fantastisk formgivning. 30-talet och början av 40-talet var en höjdpunkt för svensk biografarkitektur."

Centrumbiografen 1998.

Centrumbiografen 1998.

Foto: Bosse Dennemo

Eskilstuna2023-01-22 04:45

Den 25 oktober 1939 invigdes biografen med plats för inte mindre än 578 besökare. "Mot nya tider" hette premiärfilmen och den gick upp en vecka tidigare i Eskilstuna än i Stockholm.

– Producenten fick antagligen höra att det skulle invigas en ny Hedvall-biograf som är rasande vacker. Björn Hedvall är Sveriges främste biografarkitekt, säger Kjell Furberg.

På 90-talet reste han land och rike runt och fotograferade 600 biografer med en hasselbladare. Dryga hundratalet kom med i boken "Svenska biografer" från 2000. Centrums exteriör visade sig dock vara svår att få till på grund av en gatlyktas placering. Den gjorde att delar av fasaden blev alldeles för ljus. 

– Det var meningen att det skulle vara mörkt så att det blev bra glöd från neonskylten. Men det fanns en lucka på lyktstolpen och jag och min kompis hade med en skruvmejsel. Vi släckte gatlyktan samtidigt som vi spanade efter polisen – det var ju lördagskväll.

Och det vågar du berätta?

– Ja, det är preskriberat vid det här laget. Och bilden blev oerhört bra. Vi tände innan vi åkte därifrån, bedyrar han och friskar i övrigt upp minnet genom att läsa högt ur sin bok.

 "År 1993 tog Svenska Bio över. Sedan dess har den hedvallska prägeln i foajén avtagit. Den runda biljettkassan har avlägsnats och en jättelik ljuskrona med krämfärgade glober som hängt i salongstaket på den nu nedlagda gamla Skandia i Karlskrona har placerats i Centrums foaje. Salongstaket har därtill målats mörkblått." 

– Jättesynd, belysningsramper med indirekt ljus ersattes med spotlights, man trollade bort hela biografatmosfären – konstverket var förstört. Men originalridån med applikation av bildkonstnären Gunnar Torhamn verkar ha fått vara kvar. Jag kan tänka mig att den var värd pengar.

70 år efter invigningen var Centrumbiografen ett minne blott. Filmentusiaster hänvisades då till Bio Rio som i sin tur gjorde sorti 2020. Kjell Furberg är måttligt förtjust i utformningen av dagens efterträdare.

– När man kommer in på en biofoajé nu känns det som McDonald's. Ibland undrar man om det säljs biljetter också. Man tjänar mer pengar på hinkar av popcorn, det finns ingen biografatmosfär. Men tiderna förändras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!