Så vill de vända trenden i utsatta områden

Årby är ett av tre utsatta områden i Eskilstuna, med brottslighet och rekrytering i låga åldrar. På Mötesplats Årby kämpar man mot utvecklingen och upplever att man har en viktig nyckel för lösningen. "Det kan ta bara fem minuter att göra väldigt stor skillnad för en annan människa", säger familjevägledaren Anna Kallmin.

"Det finns föräldrar i andra delar av Eskilstuna som aldrig kommer behöva fundera över vissa frågor som dyker upp när man bor här. Så man behöver vara extra stark i sin föräldraroll", konstaterar Therese "Tessan" Blomgren som ser att verksamheten på Mötesplats Årby kan göra stor skillnad.

"Det finns föräldrar i andra delar av Eskilstuna som aldrig kommer behöva fundera över vissa frågor som dyker upp när man bor här. Så man behöver vara extra stark i sin föräldraroll", konstaterar Therese "Tessan" Blomgren som ser att verksamheten på Mötesplats Årby kan göra stor skillnad.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Eskilstuna2024-01-31 06:58

– Välkommen! Är det första gången ni är här?

Mamman som just blivit insläppt efter att ha ringt på klockan utanför Mötesplats Årby, med den tillhörande öppna förskolan, nickar leende. Hennes 3,5-åring är redan i full gång och lassar på kakor i trä på ett fat som hon strax ska "bjuda" på.

De är de enda besökarna under förmiddagstimmen då tidningen är på plats, en torsdag i januari. Trängsel är sällan ett problem, speciellt inte på förmiddagarna. Personalen skulle gärna se att fler hittade till verksamheten, som ligger lite dold på baksidan av Årby centrum.

undefined
Entrén ligger lite dold, men om man går bakom hörnet vid Årby centrum hittar man Mötesplats Årby med bland annat Öppna förskolan och ett bibliotek.

Här har de funnits i omkring fem år. Just nu, i förkylningstider, är det extra lugnt vad gäller besökare och personalen tror också att det kan finnas en uppfattning om att Årby inte är ett trevligt område att vara i.

– Efter varje skjutning har besöksantalet gått ner och sen har vi fått återhämta oss, säger familjevägledaren Anna Kallmin.

– Det är därför det är låst. Man får ringa på och så släpper vi in. Och efter 13.00 har vi väktare på plats, säger kollegan Pernilla Flodin.

Åtgärden ser till att ingen obehörig dyker upp i lokalerna, även om de inte har haft någon sådan incident så känns det viktigt som en trygghetsskapande åtgärd. Och personalen understryker att det har varit lugnt i området den senaste tiden.

– Det är jättebra med väktarna, det gör så att alla kan slappna av, säger Flodin.

undefined
Pernilla Flodin och Anna Kallmin är båda familjevägledare och tycker att det bästa med jobbet är att få se den förändring som deras arbete kan ge. Och alla fina möten. "Det kan ta bara fem minuter att göra väldigt stor skillnad för en annan människa", säger Kallmin.

Hon visar runt i de ljusa lokalerna: här finns bibliotekets barn- respektive vuxenavdelning, en byteshörna med barnkläder och leksaker och Öppna förskolans lokaler. Den rymmer en ateljé och ett kök – med gratis kaffe – och flera lek- och läshörnor. Varje för- och eftermiddag plockar personalen fram gitarren och bjuder in till sångstund, om det känns passande.

Den lilla flickan utforskar ivrigt.

undefined
Här finns mängder av böcker – inne på Öppna förskolan men framför allt inne på biblioteket som ligger i anslutning till Mötesplats Årby.

Förutom familjevägledare och förskolepedagoger finns också Jobbcentrum och en BVC-sköterska som är på plats en dag i veckan. I lokalens andra ände ligger fritidsgården, som blev ämne för diskussion under våren när man tvingades ta till säkerhetsåtgärder för verksamheten.

– Nu ligger vi i ett så kallat utsatt område. Men jag tänker också att föräldraskapet har varit på svaj en längre tid, rent generellt. Alltså inte specifikt här i området. Någonstans har föräldraskapet, eller föräldramandatet, gått åt pipsvängen, säger förskolläraren Therese "Tessan" Blomgren och Pernilla Flodin fyller i:

– Däremot kan det kräva extra mycket av föräldrar som bor här. De behöver också fundera över hur barnen ska vara här ute i området, får de vara ute? Vart får de gå?

De upplever att rekryteringen börjar i tidig ålder och att föräldrar i utsatta områden behöver vara mer "på tå".

undefined
Här kan besökare byta saker med varandra. Kläder, leksaker och annat som kan behövas i en barnfamilj hänger redo för sina nya ägare.

De är övertygade om att föräldrastöd är en väg ur den svåra situationen. Här erbjuds en rad gratis föräldrakurser. Dels allmänna, men också mer specifika som konfliktkursen "Komet" och den om föräldraskap i Sverige, för deltagare med barn upp till 18 år.

– En del har bott här jättelänge men känner sig ändå som nya i landet. Då kan vi hjälpa med allmän samhällsinformation och annat, säger Blomgren.

Kursen behandlar också kulturella saker och kopplingen mellan skola och hem.

– Det finns mycket förväntningar på föräldrar som aldrig uttalas, som man bara ska förstå, konstaterar Anna Kallmin.

Förutom kursernas kunskapsinnehåll ser personalen en stor styrka i den gemenskap som uppstår över en kopp fika i lokalen.

– Det är gratis, kostar ingenting! Det är bara "varsågod" från kommunen.

undefined
Stort och luftigt. Med allt från bilar, till kökslek och pysselateljé.

De upplever att många föräldrar är osäkra kring gränssättning och får ofta frågor om hur de får hantera olika situationer. Blomgren förklarar:

– Det handlar om föräldramandatet. Vad ska vuxna bestämma och vad får barn bestämma?

Ibland förekommer en skev maktbalans i familjer där barnen mycket snabbare än föräldrarna lär sig det svenska samhället, tack vare skolan. Förhoppningen är att kurserna ska kunna återställa ordningen.

Mamman med 3,5-åringen berättar för personalen att hon just har avslutat en utbildning. Efter ett kort samtal står det klart att hon ska komma tillbaka någon dag senare – och få hjälp att skriva sitt cv.

– Du ser, det krävdes bara ett 30 sekunder långt samtal, konstaterar Anna Kallmin innan hon går iväg för att boka in en tid.

Personalens föräldratips

Låt barnen bestämma mellan olika förvalda alternativ när det passar. Som vilken av två olika maträtter man ska äta. Eller vilken av två tröjor barnet ska ha på sig.

Påminn sedan om det när en situation uppstår där du måste säga att "det här bestämmer mamma/pappa". Då kan man säga "kommer du ihåg, du fick ju bestämma vilken mat vi åt i går". Då påminns barnen om att de är delaktiga.

Viktigt också att inte ställa frågor till barnen där du som vuxen är den som ska bestämma. Som "ska vi gå hem nu?". Använd istället uppmaningar, som är tydligare: "Nu ska vi gå hem". Och om det behövs, påminn som att barnet ju själv fick välja tröja i morse.

Undvik den kortsiktiga lösningen med mutor – våga vara tydlig istället. Hellre ett kort utbrott hos barnet än att du målar in dig i ett hörn av löften och mutor.

Förbered barnen på den agenda du som vuxen redan har, men som de (ju) inte har någon aning om. Behöver ni svänga förbi affären på vägen hem från Öppna förskolan så berätta tydligt innan: "Sen ska vi åka och handla. Vi ska köpa mjölk, äpplen och yoghurt. I dag ska vi inte köpa godis, det gör vi ju på lördag".

Alla mår bra av rutiner – i en familj är det föräldrarnas ansvar att sätta och formulera rutinerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!