Småskolans ringklocka på fasaden är intakt. För hundra år sedan plingade lärarinnan i den varpå eleverna prydligt ställde upp på led. Kom man inte längre än precis innanför dörren var det fara och färde.
– En kompis som är mycket för det mediala var här och sa att huset hade bra energier. Förutom ett hörn i hallen. "Det ger dåliga vibbar", sa hon.
Och hon visste inte att det var där skamvrån låg?
– Nej. Jag har pratat med en man som gått i skola här och lärarinnorna var tydligen jättesnälla förutom en av dem som var sträng och favoriserade barn. Skötte man sig inte så kunde man i värsta fall åka på en örfil.
För dryga tio år sedan, när Järshammar skola var till salu, hade Camilla Hoffman, 33, och maken Pontus Magnusson, 45, siktet inställt på ett gammalt hus med känsla, själ och historia. Båda har kopplingar till trakten, hon är uppvuxen i Lista och hans pappa bor ett stenkast från skolan som byggdes 1882. När de fick förhandskika var förälskelsen total.
– Wow, högt i tak, stora fina fönster och jättemaffigt – jag såg världens potential och kände att vi bara måste ha huset.
Men hoppet grusades ordentligt på den officiella visningen. De var inte direkt ensamma om att visa intresse.
– Det var fullt med bilar. Många hade nog gått i skolan, var nostalgiska och ville bara snoka lite.
I slutändan var det ett par från Belgien på jakt efter ett sommarhus som stod för det tuffaste motståndet.
– Vi bjöd inte högst men ägaren ville ändå sälja till oss. Jag började storgråta av lycka.
När de flyttade in bestod den tidigare skolsalen av fem rum. Dagens öppna planlösning är alltså ett resultat av omfattande renoveringar.
– Här bakom är äldsta dottern Pennys rum, säger Camilla och gläntar på två gedigna gamla trädörrar.
– De är original och stod på vinden. Det var ett helvetes jobb att slipa rent dem.
På vinden gömde sig även andra spår från småskolans dagar. Som en Sörmlandskarta från 1961 – "den är så stor att den inte får plats någonstans" – och en griffeltavla som förvandlades till en kalender.
– Om jag får gissa hade skolan en väggfast stor tavla och sedan denna utöver. Jag tycker den är skitsnygg.
I övrigt är inredningen ett resultat av Camillas förkärlek för loppisrundor och återbruk. Samt en hel del ärvda godbitar.
– Min farmor och farfar har flyttat in på hem så några guldkorn, som en fåtölj och en ljuskrona, har hamnat här. När vi flyttade in var jag väldigt insnöad på retro och 50-tal men inredningen har förändrats.
Hur då?
– Till det bättre, haha. Jag har hittat min egna stil som är mer personlig och försöker handplocka sånt jag älskar. Badrummet har ett lugn med spakänsla, säger hon och går sedan in i sovrummet, tillika den gamla lärarbostaden, där en vägg är täckt av draperier.
– Det är fönster utmed hela väggen bakom sängen.
Nästa projekt att ta sig an är vinden, detta efter att familjen utökats. I nuläget bor Lily, 8 i det gamla köket medan Sally, 2, än så länge är utan eget rum.
– Planen är att tjejerna ska få ett eget häng men det är ett stort projekt att färdigställa där uppe.
Vad är det bästa med att bo i en gammal skola?
– Historien och känslan, jag kan fortfarande sitta och tänka på att det suttit skolbarn här och haft lektioner. Det är så häftigt.