På ett stilsäkert kontor i centrala Stockholm sitter det drygt två år gamla företaget Quartr – som spurtat in på finansmarknaden och som växer rasande fort. Tidningen träffar en av grundarna som nyligen lämnat Eskilstuna för att satsa helhjärtat på karriären.
– Vi brukar ha så vi kan spela tv-spel här inne, det är bra med pauser när man jobbar så mycket som vi gör, säger David Dag.
Quartr är ett fintech-företag som samlar bolagsinformation som är av intresse för aktieägare. Materialet presenteras i en app som lanserades för första gången i mars 2021.
– Det är många som inte riktigt förstår vad vi gör, inte ens min föräldrar. Mamma tror att vi har gjort någon form av mobilspel, säger David och skrattar samtidigt som han demonstrerar hur appen fungerar.
Det var ett gemensamt aktieintresse som förde fem hungriga finanskillar samman och i dag har bolaget över 300 000 användare världen över.
– Vi träffades på ett Twitterforum för aktienördar och allt började som ett hobbyprojekt för att lösa våra egna problem. Vi märkte snabbt att problemet fanns globalt och vi såg en orättvisa i hur information inte var lika tillgängligt för alla, säger David.
David Dag är född och uppvuxen i Eskilstuna – en stad han älskar, men där han aldrig fått utlopp för sitt finansintresse.
– Jag sökte mellan 50-100 jobb, utan att få svar. Tyvärr ser branschen ut så, om du inte har gått på en fin skola så får du inte ens komma på en intervju. Men när jag väl fick en intervju så fick jag också jobbet, säger han.
Efter gymnasiet påbörjade David en ekonomiutbildning på Mälardalens universitet, men valde att hoppa av när företaget tog fart – ett beslut som han beskriver som väldigt enkelt att ta.
– Jag har aldrig varit en person som prioriterat skolan. Jag lär mig av att göra, inte av att läsa. Det har genomsyrat hela min karriär, som är två år gammal, säger han och skrattar.
I januari 2021 studerade David på heltid, han bodde i Eskilstuna samtidigt som han pendlade till jobbet i Stockholm och var mitt i uppstartsfasen på Quartr. Han tvingades prioritera – och prioriterade rätt. Nu vill han uppmana andra att våga satsa och se sig om efter alternativa vägar.
– Jag tror att många yngre går i samma tankebanor som jag gjorde, det är kört för mig om jag inte har gått på en viss skola. Det är det inte, men det är svårare. Jag var aldrig stökig i skolan, men jag hade väldigt svårt att sitta still och på grund av det så placerades jag ofta i ett visst fack. Det tycker jag är synd. Man ska aldrig låta ett visst personlighetdrag avgöra hur väl man kommer prestera, säger han.
David har tidigare jobbat som vikarie på sin gamla högstadieskola i Eskilstuna och har sett många ungdomar som har blivit behandlade på fel sätt.
– Risken när man placerar någon i ett fack är att de stannar där. Ses man som ett problem så blir man ett problem. Jag har blivit behandlad på det sättet och är glad att jag alltid haft förmågan att skaka av mig saker. Alla har inte den mentaliteten och då kan det bli deras fall.
Kommer man någonsin till en punkt när man känner sig accepterad?
– Jag behöver inte hävda mig längre. När man väl kommer in så är man inne.