Karins påskpynt – fjäderfritt, kreativt och återbrukat

Påskpynt utan ägg och fjädrar? Självklart, om man frågar floristen Karin Larsson. "Jag kan ju inte leva vegetariskt och veganskt privat och sedan ta hem en massa sådant till butikerna."

För Karin Larsson, som äger blomsterbutikerna Decoflor och Ecoflor tillsammans med systern Maria Larsson, är det självklart att skippa fjädrar till påsk. "Jag har alltid värnat om djuren. Det finns ju plastfjädrar också, men det är inte heller försvarbart hållbarhetsmässigt", säger hon och tipsar om färgat gräs.

För Karin Larsson, som äger blomsterbutikerna Decoflor och Ecoflor tillsammans med systern Maria Larsson, är det självklart att skippa fjädrar till påsk. "Jag har alltid värnat om djuren. Det finns ju plastfjädrar också, men det är inte heller försvarbart hållbarhetsmässigt", säger hon och tipsar om färgat gräs.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-04-13 09:14

– I stället för fjädrar använder vi flygigt färgat gräs. De heter bunny tails, eller hartassgräs på svenska. Och så har vi band och bast i olika färger som man knyter fast i riset. 

För två år sedan ställde Karin Larsson, som tillsammans med systern Maria Larsson äger blomsterbutikerna Decoflor vid Rådhustorget och Ecoflor på Retuna återbruksgalleria, om till vegetarisk och vegansk kosthållning. Livsstilsförändringen påverkade även yrkesmässigt. 

– Jag har alltid värnat om djuren. Det finns ju plastfjädrar också, men det är inte heller försvarbart hållbarhetsmässigt. 

undefined
Med tiden har kunderna kommit att uppskatta ställningstagandet som kommer från Karin Larssons egna övertygelse.

I butikerna sitter skyltar som informerar om att det inte säljs fjädrar och ägg. Tidigare hände det att kunder höjde på ögonbrynen men tongångarna har ändrats till det motsatta.

– Nu tycker fler och fler att det är bra. Man tänker på ett annat sätt utifrån diskussionen om köttkonsumtion och miljöpåverkan överlag. 

undefined
Påskris hör högtiden till – men det betyder inte att det behöver vara traditionellt. Karin Larsson slår ett slag för hållbarhet och väljer gärna torkad trollpil. Och pyntet? Det är fjäderfritt och kreativt.

Hur tycker du man kan tänka när man påskpyntar?

– Jag vurmar för att ta hand om det som redan finns. Man behöver inte följa normer – var kreativ, återbruka och ta tillvara på det du redan har. 

Gräv fram mormors gamla fjädrar ur gömmorna alltså?

– Absolut, det är en annan sak om man redan har fjädrar och använder dem från år till år. Vi tänker cirkulär handel, jag driver en butik men är emot konsumtionshets. Vi köper inte hem vad som helst, det finns alltid en tanke – tidlöshet i stället för att följa trender. Skapa favoriter och byt inte ut en massa varje år. 

En prydnad som traditionellt förknippas med påskris har inte fått någon ersättare.

– Ägg är svårt att hitta substitut för, vi låter blommorna tala, säger hon och nickar mot påskliljor, lökväxter, tulpaner och körsbärskvistar.

undefined
Allergivänligt och hållbart – för den som inte vill använda vanligt björkris är torkad trollpil ett alternativ som står sig långt efter påsk.

– Om man vill ha det lite sparsmakat är körsbärskvistar jättefint att ha som bas till franska tulpaner. Videkvistar är också fint. För allergiker har vi slingrig torkad trollpil som håller även när påsken är över. Min personliga favorit är torkad pors som ser ut som björkris fast med större knoppar. Det har jag hemma. 

undefined
Torkad pors är en favorit. "Det ser ut som björkris fast med större knoppar."

Hur ser ditt egna påskpynt ut annars?

– Det är köpt second hand, som glasprismor och glasdroppar. Jag gillar att pyssla, det ger något för själen att göra saker för hand. I år har jag vikt små vita fredsduvor av tjockare papper. Det känns rätt nu.  

undefined
Pilligt pyssel – Karin Larsson övervägde att tillverka sina fredsduvor för försäljning men i år får de pryda det egna riset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!