Kaly Halkawt har många titlar i cv:t. Hon är doktorand vid barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet och filmvetare i grunden. Dessutom är hon författare och arbetar även på ett manus för en serie till SVT.
– Den handlar om en tjej som får en andlig kris, mer än så kan jag inte avslöja, säger hon.
I veckan besökte hon Fröslundabiblioteket för att prata om boken Astera och baskestskorna – som också utspelar sig i Fröslunda. Besöket är en del i Stadsbibliotekets lässatsning där andraklassare vid Fröslunda- och Lagersbergsskolan har läst hennes bok.
– En poäng med boken var att skriva om ett barn som var ny i Sverige men där positionen som nyanländ inte är det centrala för hennes karaktär, säger Kaly Halkawt.
Hon växte upp med sina föräldrar och sin storebror. Bokens huvudkaraktär Astera bor i Fröslunda med sin storebror och mamma. Astera är ofta arg men samtidigt en handlingskraftig person.
– Jag var själv arg som barn och ville skriva en bok om ett barn som får ha "fula sidor" och vara arg.
Det finns stora likheter mellan huvudkaraktären och Kaly Halkawts eget liv, men boken är ändå till största delen fiktiv. Klasserna som lyssnar på Fröslundabiblioteket är nyfikna och har många frågor kring boken.
– Varför säger en i boken rasistiska saker till barnen? frågar en pojke.
– Jag vet inte men ibland gör och säger personer saker som man inte borde, för att de helt enkelt inte förstår, svarar Kaly Halkawt.
Det är en av alla händelser i boken som är delvis självupplevd. Som barn pratade Kaly och hennes bror kurdiska inne på ett bageri i Fröslunda och en man skrek åt dem att prata svenska.
– Att uppleva rasism som barn är svårt när man inte har ett språk och kan förstå vad som sker. Nu kan jag påtala om någon är rasistisk utan att vara rädd för hur det påverkar mig.
Trots händelsen har hon en positiv bild av Fröslunda och uppväxten där. Att det var ett utanförskapsområde förstod hon först som vuxen.
– Nu är jag medelklass, det var jag inte under uppväxten. Även om det var stökigt i området fanns det en vi-känsla i Fröslunda som jag minns starkt och jag har fina minnen från skolan.
I Fröslunda- och Lagersbergsskolan blandades många elever från olika delar av världen. Det syns även i klassen som är på besök på biblioteket.
– Det finns en rikedom i att gå i en skola med människor från olika delar av världen. Nu är min tillvaro lite mera endimensionell, alla är lite mera likadana i medelklassen och det tycker jag är tråkigt.
Uppväxten i Fröslunda har präglat hennes identitet och relationen till brodern var avgörande när hon bestämde sig för att skriva boken.
– Min bror har varit superviktig och boken är en kärleksförklaring till honom, det är med honom som jag har kunnat visa alla sidor av mig själv.
I boken fyller Asteras bror Ardalan 13 år och de glider ifrån varandra, eftersom hon är barn och han tonåring. Så var det också för Kaly och hennes bror, även om de i dag står nära varandra.
Eleverna uppskattar boken och det kommer en uppföljning även om inget datum är satt än.
– Det känns fantastiskt att ha Kaly Halkawt här eftersom hon gått igenom samma resa som eleverna och kan vara en förebild, säger Annika Sjöblom på lässatsningen på Eskilstuna stadsbibliotek.