Minns du Vince Vaughns och Owen Wilsons vilda äventyr som praktikanter på Google i The Internship? Gabriel Iliesiu arbetar som Strategic Partner Manager i Tokyo, har varit på San Francisco Mountain View Campus där filmen spelades in och känner mer än väl igen sin arbetsplats.
– 80 procent av filmen finns i verkligheten – en sandlåda för vuxna. Man får den där löjliga hatten med snurran när man börjar. Du gör din grej men behöver inte sitta vid skrivbordet, det finns pingisbord, gym och mat. Det ska kännas kul att komma till jobbet.
Därmed inte sagt att Gabriel Iliesiu, 36, får betalt för att spela pingis dagarna i ända.
– Jag hjälper apputvecklare för IOS och Android att tjäna pengar på sina appar genom reklam. Innan jag började undrade jag hur Google tjänar pengar så jag gjorde research och insåg att 90 procent kom från reklam, säger han och ger ett exempel.
– Tänk dig att du är Nike och vill sälja en ny sko. Då betalar du för reklamplats på Google Search, på Youtube och på en massa andra ställen som man inte tänker på som konsument. Google tar en avgift från de som väljer att köpa reklamplats och från de som visar reklamen. Det genialiska i ekosystemet är att pengarna kommer från alla ändar och det är så Google blivit det monster det är i dag.
Han berättar att det råder frihet under ansvar enligt devisen 'gör det här men vi bryr oss inte hur – vi kollar på resultaten'.
– Vi har utvärdering två gånger per år. Beroende på hur bra det går kan man bli befordrad till nästa nivå.
Och hur går det för dig?
– Bra, nästa nivå är att bli manager. Jag siktar på att det går igenom i oktober.
Ursprungligen var det karateintresset och dess livsstil som lockade med Japan. Efter att Gabriel Iliesiu tagit studenten på S:t Eskils gymnasium drog han dit på språkresa. Sedan följde fyra års universitetsstudier på Waseda, en japansk motsvarigheten till Oxford. Det öppnade i sin tur dörrarna till en roll som e-commers consultant på internetföretaget Rakuten.
– Deras main buisness är som Amazon men de har inga lager – tänk dig en galleria på internet där de tar hyra för att öppna butik. Modellen var unik för Japan.
Under tre år var han på kontoret klockan åtta på morgonen och kom hem vid midnatt. Dag ut och dag in.
– Det var som en militär bootcamp. Japanernas filosofi är att leva för att jobba och det är viktigt att inte byta jobb innan tre år har gått. Jag bet ihop och det är jag glad för. Annars hade jag nog inte kommit in på Google.
En vän introducerade Gabriel Iliesiu för en högt uppsatt chef på Google genom ett så kallat 'casual coffee chat'.
– Det är en informell intervju där man går in, tar en kaffe och ser om man klickar. Vi kom bra överens och han sa att jag skulle söka till hans team. Det är där jag är i dag.
Det har gått sju år sedan kaffesamtalet och fler på samma arbetsplats lär det bli.
– Don't fix it if it ain't broken – jag älskar det jag gör och vill göra det så länge jag kan. Jag var bränd från första företaget men Google reparerade min relation till Japan. Det är samma kultur här som i USA, inte ett militärt hamsterhjul. Det gör att jag kan njuta av det Tokyo har att erbjuda. Och det är en fantastisk stad – när man har tid.