Åtta myter om barnmat du kan glömma

Det finns många felaktiga uppfattningar om barn och mat – och många föräldrar oroar sig i onödan. Dietisten Jessica Miregård hjälper till att slå hål på en rad myter: "Det är ett vinnande koncept!"

Gillar ditt barn kryddig mat? Härligt.

Gillar ditt barn kryddig mat? Härligt.

Foto: Kallestad, Gorm

Eskilstuna2024-05-20 19:58

Nej, du behöver inte bara servera ditt barn mat utan krydda när de börjar sin matintroduktion. Ofta gillar barn när mat smakar något, säger dietisten Jessica Miregård som arbetar med barnhälsovård för barn upp till fem år och inom primärvård.

– Man bör inte salta de minsta barnens mat, men i övrigt finns inga kryddor man ska undvika även om man inte behöver servera de hetaste grytorna, säger hon.

Nej, du behöver inte bara servera ditt lilla barn mat i puréform och sedan trappa upp konsistensen i småsmå steg.

– Det viktiga är att maten är mjuk – man ska inte ge barn runda eller hårda saker som de kan sätta i halsen. Men man kan exempelvis servera broccoli eller potatisklyftor som är mjuka. Det är bra för barn att få känna med händerna och få uppleva olika konsistenser.

undefined
Jessica Miregård är dietist på Region Sörmland.

Nej, frysta grönsaker är inte sämre än färska. Miregård tror snarare att det ibland kan vara tvärtom.

– De grönsakerna får ju växa och mogna tills de är klara och sedan fryser man fort ner dem, så näringsämnena kan utvecklas i livsmedlet och bevaras i frysen. Till skillnad från frukt och grönt som plockas för tidigt och sedan får eftermogna.

Nej, maten förlorar inte sin näring när du värmer den i mikro. Fundera över vad det är för material i behållaren (använd bara burkar med märkning om att de är okej i mikron, skriver Livsmedelsverket) du värmer på, men i övrigt finns inget att oroa sig för, enligt dietisten.

Nej, det är ingen fara att göra godis och snacks till synonymt med "mys". Miregård tror snarare att det är bra att barnen känner att det är ett speciellt tillfälle när det poppas popcorn till fredagskvällen eller bjuds på godis på lördagen – inget man gör när som helst. Däremot är det ett problem om man använder sötsaker som tröst, muta eller för att sysselsätta dem.

– Lördagsgodis är ett vinnande koncept, om barnet önskar godis en annan dag kan man så enkelt hänvisa till den dagen och här har vuxna ett ansvar att hjälpa barnen att reglera intaget. För de tycker om sött och salt men mår inte bra av för mycket sådant.

undefined
Klamra dig inte kvar vid puréerna för länge. Ditt barn behöver lära sig fler konsistenser.

Nej, att langa fram en padda eller en telefon vid matbordet är inte ett bra knep – det är snarare ett sätt att motarbeta den matglädje som föräldrar har i uppgift att skapa och värna, anser Miregård. Vi går miste om måltiden som en stund för umgänge, samspel och lärande. Distraktionen tar bort fokus från vad maten smakar, hur den känns och från barnets aptitsignaler.

Nej, ditt barn lider troligen inte av proteinbrist även om det älskar kolhydratrika livsmedel. Många oroar sig över det men Miregård kommer med lugnande besked:

– Det är ovanligt att de får brist på protein, för det finns protein på så många ställen där vi inte tänker på det. Och behovet av protein är inte så stort som många kanske tror.

Nej, du behöver inte introducera ett livsmedel i taget när barnen är små, förklarar dietisten:

– Det är en gammal riktlinje som man helt har gått ifrån nu. Det är helt okej att servera flera olika nya saker under samma dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!