Här gapar frysen tom på bröstmjölk

Bakom en dörr på neonatalavdelningen finns ett bröstmjölkskök – det är det enda köket i sitt slag på hela Mälarsjukhuset. Men nu gapar frysen tom på donerad mjölk.

Inne i bröstmjölksköket på Mälarsjukhuset gapar frysen tom på donerad mjölk. Nu hoppas Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen att frysen snart kan fyllas på igen.

Inne i bröstmjölksköket på Mälarsjukhuset gapar frysen tom på donerad mjölk. Nu hoppas Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen att frysen snart kan fyllas på igen.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-05-26 13:03

"Här inne tillverkar vi dunderhonung."

Så står det på en dörr på neonatalavdelningen – avdelningen där förtidigt födda och nyfödda barn som behöver extra observation vårdas.

– Det här är vårt bröstmjölkskök, det är bara vi som har ett sånt här på sjukhuset, säger Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen, samtidigt som hon öppnar dörren.

undefined
Jenny Lindell berättar att de tidigare haft svårt att hålla liv i budskapet om att bli donator. Men nu har de ett nytt grepp på gång. "Tanken är att information om bröstmjölksdonation ska rulla på våra regionensskärmar på exempelvis BVC:er, familjecentraler och hos mödravården", säger hon.

Inne i köket tillreds och förvaras mjölken till de små patienterna. 

Vissa av bebisarna får sin mammas bröstmjölk, som pumpats ut och ges till barnet.

Men det finns fall där de inte kan ge mammans bröstmjölk – då ges donerad mjölk i stället.

– Det ges till exempel när mammas bröstmjölk inte har kommit igång eller om mammans mat inte räcker till, säger Jenny Lindell.

Hon berättar att donerad bröstmjölk är det allra bästa även om det finns mjölkersättning.

– Det går inte att jämföra med varandra. Bröstmjölk är det bästa, framförallt för deras magar. De tål den mycket bättre, den är mest skonsam för de små barnen. Speciellt i början.

Men det finns ett problem. Antalet barn på avdelningen som är i behov av donerad mjölk varierar – så även antalet donatorer. Det gör att de ibland drabbas av brist på mjölk.

undefined
För närvarande ligger det en donerad mjölkflaska i frysen. Vårdenhetschefen berättar att de har möjlighet att köpa in mjölk från andra sjukhus om det så skulle krävas. I framtiden hoppas hon att inflödet av donatorer ska bli jämnare. "Tanken är information om bröstmjölksdonation ska rulla på våra regionens informationsskärmar på exempelvis BVC:er, familjecentraler och hos mödravården", säger hon.

Jenny Lindell öppnar frysen där den donerade bröstmjölken förvaras.

 – Här är frysen som faktiskt gapar lite tomt just nu.

Där inne står en ensam flaska.

– Förra veckan fick vi faktiskt köpa lite bröstmjölk från Örebro akut.

undefined
Den kodade mjölken, som den donerade bröstmjölken kallas, pastöriseras i den här maskinen innan den kan serveras till sjukhusets allra minsta patienter, berättar Jenny Lindell.

I ungefär samma veva gick de ut med efterlysning av nya bröstmjölksdonatorer. Hittills har de fått in ansökningar från 35 potentiella donatorer.

– Det känns fantastiskt med den här responsen. Nu jobbar avdelningen mycket med att kontakta och boka in alla.

Därefter görs olika kontroller, bland annat blodprov, bakterieoldling och analys av bröstmjölken för att veta att allt ser bra ut.

Jenny Lindell berättar att de troligtvis inte kommer kunna ta emot alla som sökt som donatorer i nuläget eftersom de har begränsade förvaringsmöjligheter – men hon uppmanar samtidigt mammor att fortsätta anmäla sitt intresse för att upprätthålla ett jämnt inflöde och slippa akuta situationer i framtiden.

– Vi tycker det är viktigt att sprida informationen att det behövs donatorer. Kanske har man lite längre fram en väninna som har mycket mat över och kan tipsa vidare om möjligheten, säger hon.

Så blir du donator

Ansökan kan göras via ett formulär på 1177 och kan fyllas i av alla som ammar.

Du får däremot inte röka, snusa eller missbruka. Du får inte heller tagit emot blod, piercat dig eller tatuerat dig under de senaste sex månaderna. Tar du läkemedel måste det kontrolleras först.

Innan du kan bli godkänd måste du fylla i en hälsojournal och lämna ett blodprov för att utesluta blodsjukdomar som hepatit A, B och C samt HIV. Det görs även en bakterieodling samt analyser på bröstmjölken. Det tar ungefär 1,5 vecka innan testerna är klara och du kan godkännas som donator. Som donator får du låna en bröstpump och får 250 kronor i ersättning per liter mjölk. Ersättningen betalas ut efter sista leveransen.

Mer information finns på 1177.se

Källa: Region Sörmland/Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!