"Här inne tillverkar vi dunderhonung."
Så står det på en dörr på neonatalavdelningen – avdelningen där förtidigt födda och nyfödda barn som behöver extra observation vårdas.
– Det här är vårt bröstmjölkskök, det är bara vi som har ett sånt här på sjukhuset, säger Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen, samtidigt som hon öppnar dörren.
Inne i köket tillreds och förvaras mjölken till de små patienterna.
Vissa av bebisarna får sin mammas bröstmjölk, som pumpats ut och ges till barnet.
Men det finns fall där de inte kan ge mammans bröstmjölk – då ges donerad mjölk i stället.
– Det ges till exempel när mammas bröstmjölk inte har kommit igång eller om mammans mat inte räcker till, säger Jenny Lindell.
Hon berättar att donerad bröstmjölk är det allra bästa även om det finns mjölkersättning.
– Det går inte att jämföra med varandra. Bröstmjölk är det bästa, framförallt för deras magar. De tål den mycket bättre, den är mest skonsam för de små barnen. Speciellt i början.
Men det finns ett problem. Antalet barn på avdelningen som är i behov av donerad mjölk varierar – så även antalet donatorer. Det gör att de ibland drabbas av brist på mjölk.
Jenny Lindell öppnar frysen där den donerade bröstmjölken förvaras.
– Här är frysen som faktiskt gapar lite tomt just nu.
Där inne står en ensam flaska.
– Förra veckan fick vi faktiskt köpa lite bröstmjölk från Örebro akut.
I ungefär samma veva gick de ut med efterlysning av nya bröstmjölksdonatorer. Hittills har de fått in ansökningar från 35 potentiella donatorer.
– Det känns fantastiskt med den här responsen. Nu jobbar avdelningen mycket med att kontakta och boka in alla.
Därefter görs olika kontroller, bland annat blodprov, bakterieoldling och analys av bröstmjölken för att veta att allt ser bra ut.
Jenny Lindell berättar att de troligtvis inte kommer kunna ta emot alla som sökt som donatorer i nuläget eftersom de har begränsade förvaringsmöjligheter – men hon uppmanar samtidigt mammor att fortsätta anmäla sitt intresse för att upprätthålla ett jämnt inflöde och slippa akuta situationer i framtiden.
– Vi tycker det är viktigt att sprida informationen att det behövs donatorer. Kanske har man lite längre fram en väninna som har mycket mat över och kan tipsa vidare om möjligheten, säger hon.