Ingvar arbetade på marinfartyg – tatuerade sig i Panama

Året var 1974 när 16-årige Ingvar Willing bordade svenska flottans gamla minfartyg HMS Älvsnabben. Han hade anställts som robottekniker och framför sig hade han en sex månader resa och fartyget skulle visas upp kontinenter över. Afrika. Sydamerika. Centralamerika. I Panama gjorde han sin första tatuering.

Ingvar Willing till höger. Som 16-åring anställdes han på marinfartyget Älvsnabben. Han skötte om en luftvärnskanon.

Ingvar Willing till höger. Som 16-åring anställdes han på marinfartyget Älvsnabben. Han skötte om en luftvärnskanon.

Foto: Enes Mehmedagic

Eskilstuna2022-08-18 19:23

Min tatuering

– Ett minne som är bestående var när vi angjorde hamnen i Dakar, Senegals huvudstad. Jag har aldrig känt en sådan stank tidigare. Den kom från sophanteringen, säger Ingvar Willing.

undefined
Ingvar Willing till höger. Som 16-åring anställdes han på marinfartyget Älvsnabben. Han skötte om en luftvärnskanon.

Ett annat minne som följt med från resan är en klassisk sjömanstatuering. En sailors grave som han har på högerarmen.

– Alla sjömän gjorde ju en sån där. I mitten är det en båt och hård sjö. Sen är det den svenska flaggan. Normalt så skriver man Sweden, men jag valde Panama eftersom den var gjord just där.

Ingvar Willing tatuerade sig på en marinbas i anslutning till Panama City. Han betalade 20 dollar, vilket 1974 i runda slängar var 90 svenska kronor. Detta motsvarar drygt 500 kronor i dagens penningsvärde. 

– Färgerna är säkert supergiftiga då den klarat sig rätt så bra. Men de första tio åren var den besvärlig och svullnade upp i solen, säger han.  

undefined
Ingvar Willing är idag pensionär och fritidspolitiker. Han berättar att han inte tänker göra fler tatueringar.
undefined
En sailors grave kan ha många betydelser. Bland annat används den för att fira minnet av skepp eller representerar de som mist livet till sjöss.

Tatueraren, som var en kille från Panama, tatuerade med hjälp av en apparat och kraven på steril miljö var obefintlig jämfört med i dag. 

– Nu i efteråt får man ställa sig en funderare kring rengöringen. Det var väldigt dåligt med det och han hade inte så stor uppsättning av nålar, men gjorde det rent emellanåt med vatten och tvål, säger Ingvar Willing och fortsätter:

– På den tiden var det sjömän och kriminella som tatuerade sig. När jag visade den för mamma utbrast hon att jag inte kunde bli polis längre. Det hade jag sagt en gång att jag ville bli. 

Sedan 1974 har det blivit ytterligare ett par tatueringar. Ett lejon och en drake på andra armen, samt ett japanskt tecken för att dölja en sommarförälskelses initialer. 

– 2007 gjorde jag min senaste. En tatuering på handleden där det står diabetes typ 1. Om man någon gång trillar ihop så att folk inte ska tro att man är apfull och ser tatueringen.

undefined
På höger underarm har Ingvar Willing tatuerat in "Diabetes typ 1".

Han är sedan två år tillbaka pensionär. De sista 24 åren arbetade han på Tibnor och för honom blir det inga fler tatueringar:

– Som pensionär får man prioritera pengarna på annat än tatueringar. Nu är det ju valår och jag sitter i regionfullmäktige för Socialdemokraterna och kandiderar återigen för valet. Så just nu blir det mycket ut och knacka dörr. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!