Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Budskapet som pryder Jonathan Takalos arm är något av ett måtto bland likasinnade.
– Är platsen övergiven och dörren öppen eller olåst går jag försiktigt in och dokumenterar för framtiden. Så att platsen på något sätt bevaras.
Förbannelsens hus. Alkemistens hus. Protesmannens hus. Mapparna på datorn tar aldrig slut.
– Jag tycker om bilder som får dig att fundera. Dockor kommer alltid med, jag gillar skräckfilmer och dystopi är en stor del av det övergivna. Någon har ju lämnat platsen.
Eskilstunafotografen är långt ifrån ensam om sin hobby. Facebookgruppen "Övergivna platser" har 335 000 medlemmar.
– På senare år har jag inte varit aktiv där. Det är lätt hänt att någon skriver ut platsen i kommentarsfältet och då är det kört. Det finns folk som letar efter ställen att vandalisera.
Att förtroende är något man förtjänar ser Jonathan som en självklarhet.
– Det syns på min Instagram att jag är seriös och tar bort eventuella ledtrådar innan jag lägger upp bilder, säger han och berättar att när man väl litar på någon byts information mer än gärna.
– Om jag ger dig ett ödehus så får du ett av mig. Nu har jag byggt upp ett kontaktnät med 35 nära vänner. De flesta bor i Sverige, någon i Belgien.
Det har dock hänt att personer med helt andra intentioner än att fotografera ställt frågor.
– 'Finns det något hus jag kan slå sönder med ett baseballträ?'Jag blev chockad och bara stirrade. Undrade han seriöst? Det gjorde han faktiskt. Han ville få ut sin frustration och tyckte att ett ödehus får man slå sönder.
Tillsammans med systemkameran och en ficklampa utforskade Jonathan till en början Mentalsjukhuset i Mellansverige, Trampbilshuset i Skåne och Jan Guillous internat i Stjärnhov.
– Nu är Solbacka läroverk renoverat, men jag var där innan dess och fick gå in. Det var inte 100 procent övergivet.
Av säkerhetsskäl följer en kompis med på strapatserna.
– Om du åker igenom ett golv och tappar telefonen kan det bli jobbigt, säger han och berättar att Sverige snart kändes för litet.
2019 drog han till Tyskland i en gammal VW Passat, betade av 500 mil och slogs av all vandalisering.
– Frankrike har mer oförstörda platser, riktiga tidskapslar. Jag funderar ofta på hur människorna som bott i husen levt sina liv, säger han och berättar om ett öppnat brev som det inte gick att hålla tassarna ifrån.
– Det var till mannen i huset och innehöll information om hustruns testamente. Varför låg brevet kvar och vad hände sen?
I Protesmannens hus, även det i Frankrike, fanns en tidning från 1945. Jonathan tappade andan.
– Protesbenen stod väldigt perfekt, säkert någon annan fotograf som varit i farten. Inom hobbyn råder delade meningar om man får flytta på föremål.
Själv har han med åren blivit mer benägen att peta i verkligheten.
– Fotografsinnet tar över. Men onda blickar ges bara om någon gör sönder något.
Den oundvikliga frågan återstår. Jonathan svarar med samma självklarhet som han tiger som muren angående adresser.
– Rent juridiskt är det inte lagligt. Och jag vill inte kliva på några tår. Men är det inte mer moraliskt fel att låta ödehus förfalla?
Vad blir nästa resmål?
– Italien förekommer i mina drömmar, jag är sugen på alla jättemålningar på väggarna.