Den 15 maj i år valdes Hassan Sheikh Mohamed till ny president i Somalia. En av hans första uppgifter blir att utse landets statsminister och i Nyfors sitter en 54-årig lärare och hoppas bli vald.
– Jag är stolt över att ha varit i Sverige, i det här fina landet, och fått möjlighet att utveckla mig både som person och med allt jag lärt mig. Nu känner jag att det är dags att bidra med det till mitt hemland, säger Abdirisak Hussein.
Han kom till Sverige från Somalia för 30 år sedan, är utbildad civilekonom men har de senaste 15 åren jobbat som lärare. Att Abdirisak Hussein nu plötsligt skulle vara aktuell som statsminister i sitt födelseland kanske låter aningen långsökt. Men faktum är att det inte är ovanligt att exilsomalier återvänder till landet och får politiska poster. Det är den nu avgående statsministern Mohamed Hussein Roble ett exempel på. Han var en ingenjör boendes i Rinkeby, Stockholm, när han valdes för fyra år sedan.
Abdirisak Hussein har politisk erfarenhet från sina år i Sverige. I tio år var han engagerad för Socialdemokraterna i Eskilstuna, han satt sex år i kommunfullmäktige och kandiderade 2014 för en riksdagsplats. Han lämnade den svenska politiken för fem år sedan och hoppas nu alltså få kliva in i den Somaliska motsvarigheten.
– Jag är engagerad i flera intellektuella organisationer i Somalia. Jag har fått förfrågan av organisationerna och enskilda att ställa upp och de har spridit mitt cv och information om mig. Plötsligt nämns jag bland de som är tänkbara kandidater, säger Abdirisak Hussein.
Även om det är presidenten som utser statsministern så är valet mer komplext än så. Somalias fyra största klaner har stort inflyttande på vilka som sitter i parlamentet och landet plågas av utbredd korruption. Abdirisak Hussein hoppas att det faktum att han är oberoende kan gynna honom.
– Det är tuff konkurrens, så det blir inte lätt. Det som gör att jag kan ha en fördel är att jag inte är direkt kopplad till någon organisation eller något parti som tävlar om posten. Frågan dyker ofta upp om att hitta någon som kan vara en länk mellan de här olika grupperingarna.
Om Abdirisak Hussein skulle bli Somalias nästa statsminister tänker han jobba hårt mot den utbredda korruptionen och att få bort det klanbaserade valsystemet.
– Det är ett system som folk inte vill ha. Vi vill ha en vanlig demokrati och det är det jag i första hand vill arbeta fram.
Som lärare brinner han även mycket för utbildningsfrågan.
– Det är en brist på utbildning i landet. 30 års inbördeskrig har slagit sönder alla system. Det finns inget sammanhängande, man kör olika lärosystem och läroplaner här och där. Det gäller att få ihop det.
Även om läget är bättre än på många år är inte oroligheterna över i Somalia och Abdirisak Husseins familj har uttryckt oro över hans eventuella politiska engagemang i landet.
– Det är inte riskfritt, men jag känner att det är värt det. Jag vill återföra den utbildning och erfarenhet jag fått i Sverige till Somalia. Jag känner en plikt att göra det jag kan för att bygga upp landet.
Nu är det dubbel nedräkning för Abdirisak Hussein med stundande skolavslutning och ett eventuellt nytt jobb – och helt nytt liv.
– Min telefon är standby och blir jag aktuell så åker jag ner till Mogadishu så fort som möjligt.