Statistiken, som avser 2023, visar att finns 10 229 hushåll där det finns sammanboende vuxna med barn – vilken är en ökning på tio procent från 2013 då siffran låg på 9 839.
Men var bor flest barnfamiljer?
Solvik-Mälarbaden-Torshälla centrum hamnar på tredje plats över de områden i Eskilstuna kommun där flest familjer bor. Här är nämligen 627 barnfamiljer bosatta, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med 2013 – då antalet hushåll av samma karaktär var 490.
Områdena har delats upp efter regionala statistikområden, REGSO, som utgår från stadens geografi – ett system som används i olika statistiska sammanhang. Statistiken tar inte hänsyn till hur befolkningsmängden i övrigt ser ut i nämnda område utan endast hur många barnfamiljer som bor där.
På andra plats hittas Sundbyholm-Kjula-Barva – här har antalet barnfamiljer också ökat. 2013 var 562 familjer med barn bosatta i området. Tio år senare registrerades 632 familjer, vilket är en ökning på 12,5 procent.
Allra flest barnfamiljer är bosatta i Valhalla-Slagsta. Här bor inte mindre än 700 familjer. Men till skillnad från övriga nämnda områden går det endast att se en marginell ökning på knappt två procent sedan 2013 – då det bodde 687 familjer med barn i samma område.
Mats Hällnäs är enhetschef för Strategisk planering på Eskilstuna kommun. Han menar att det är svårt att kommentera statistik eftersom orsakerna bakom kan vara komplexa.
– Statistik är statistik och det finns risker med att dra förhastade slutsatser för det är ofta mer komplext än man tror när man pratar om flyttströmmar, säger han.
Därför kan han endast uttala sig i generella ordalag och vill understryka att det kan finnas andra orsaker bakom att man väljer att bosätta sig på ett visst ställe.
Med det sagt tror han att det faktum att Slagsta är ett område där det finns en blandad upplåtelseform och olika bostadstyper gör att det kan vara attraktivt för familjer att bosätta sig just där.
– Det finns både hyresrätter och bostadsrätter av olika storlekar och kostnadsnivåer. Det finns också en del småhus, det vill säga villor, radhus och kedjehus. Sammantaget gör det att det passar barnfamiljer att bo där. Det är en enkel beskrivning, men utan en fördjupad analys är det den förklaringen jag ger nu.
I Stenby däremot har antalet barnfamiljer ökat markant de senaste åren. 2013 var 167 familjer folkbokförda i området. Tio år senare ligger siffran på 238 – vilken är en ökning på 42,5 procent. Därmed är Stenby det område i Eskilstuna kommun med störst ökning av familjer.
Att antalet familjer ökat i stadsdelen menar Mats Hällnäs skulle kunna förklaras med att stadsdelen växt mycket under de senaste åren.
– Det har byggts ganska mycket bostäder, radhus och småhus av olika slag i Stenby under de sista tio åren. Stenby har växt i invånarantal och den här typen av bostäder vänder sig oftast till barnfamiljer och det är olika prisklasser på bostäderna också, säger han.
Men det finns även områden i kommunen där få barnfamiljer bor.
I Snopptorp registrerades endast 146 barnfamiljer 2023, vilket innebär att stadsdelen hamnar på tredje plats över de områden där minst antal familjer bor. Trots att siffran är förhållande vis låg om man jämför med övriga områden i kommunen, har antalet hushåll av den här karaktären ökat med omkring sju procent sedan 2013.
Västra Nyfors intar andraplatsen över de bostadsområden med minst antal barnfamiljer. Här var 110 barnfamiljer folkbokförda 2023. Det är tre familjer färre än 2013 då antalet var 113 – vilket är minskning på drygt 2,5 procent.
I topp med minst antal barnfamiljer ligger Östra Nyfors. Enligt siffrorna från SCB är endast 89 barnfamiljer bosatta i området. Men trots det blygsamma antalet är det en ökning på drygt 15,5 procent sedan 2013 då antalet var 77.
Till skillnad från Stenby är Årby-Vallby det område i kommunen där andelen barnfamiljer minskat allra mest på tio år. 235 familjer bodde i området 2013, tio år senare låg siffran på 189 – vilket är en minskning på drygt 19,5 procent. Men vad det beror på är dock oklart.
– Det är jättesvårt mig att säga varför många väljer att flytta från Årby. Det kan ha flera orsaker, men det kan vara så att man upplever otrygghet, vilket kan ha en inverkan. Det kan vara en anledning – men oftast finns det fler än en orsak och även här kräver det en fördjupad analys av orsakerna, säger Mats Hällnäs.