Michaelas odling: "Största wow-känslan är responsen"

Vad är lyx? För Michaela Christiansson Malmström, 32, visade det sig vara slowflower – närodlade blommor som berikar livet på flera plan. "Mina snittblommor har skänkt glädje i livets alla skeden. Jag vill vara en del av förändringen och minska klimatavtrycket."

Favoritvy – för Michaela Christiansson Malmström är snittblomsodlingen en passion som blivit företag. Under den dignande rosenbågen trivs hon lite extra. "Den håller på att gå av för kaprifolen har blivit så stor."

Favoritvy – för Michaela Christiansson Malmström är snittblomsodlingen en passion som blivit företag. Under den dignande rosenbågen trivs hon lite extra. "Den håller på att gå av för kaprifolen har blivit så stor."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-09-09 19:02

– Jag går upp tidigt på morgonen och ser allt liv, hör surret från humlorna – de lägger sig i rosenskärorna och astrarna som små sängar. Visst vill jag sälja blommor och dra in pengar men att uppleva detta gör mig lycklig. 

undefined
"Dahlian är magnifik, står sig länge och finns i alla former och färger."

När Michaela Christiansson Malmström och maken Mikael Christiansson för två år sedan bytte lägenheten vid Tunavallen, där balkongen var smockfull av grönsaker, mot hus i Kungsör satte hon omgående fingrarna i jorden. Det började med en köksträdgård – "hatten av till de som odlar grönsaker – det är så svårt", men snart insåg hon att den verkliga passionen var snittblomsodling. Petunia, jätteverbena, och påfågelblomster drevs upp i krukor och fick snart sällskap av solrosor, rudbeckia och zinnia på friland. För att nämna ett axplock.

– Slowflower är verkligen en ny våg som sköljer över Sverige. Begreppet kommer från USA och står för närodlade blommor och hållbarheten kring blommor. Att de ska vara i säsong precis som man försöker äta i säsong. För varje år ploppar det upp fler av oss.

undefined
Höstkänsla med rudbeckia, rosenskära, dahlia, solboll, slöjsilja, prydnadsgräs och mattram. "Blommor är min passion och det räckte inte att ha det som hobby. Den största wow-känslan är responsen, att folk faktiskt litar på mig."

I våras gjorde hon slag i saken och startade företag vid sidan om arbetet som butikssäljare. Det började med försäljning på Rademachersmedjornas vårmarknad och fortsatte med en producentroll i Reko Eskilstuna. Numera finns blommorna även att köpa på Interflora i Eskilstuna.

– Jag skickade nyligen dit en hel hink med dahlior. Tänk att en rutinerad florist vågade köpa in från en rookie. Den största wow-känslan är responsen, att folk faktiskt litar på mig. 

undefined
En bädd av rudbeckia. Michaela Christiansson Malmström bytte balkong mot trädgård och startade snittblomsodling. "Visst vill jag sälja blommor och dra in pengar men att uppleva detta gör mig lycklig."
undefined
Efter flytten till Kungsör förvandlades stora delar av tomten till snittblomsodling. "Jag har ungefär 100 kvadratmeter till mitt förfogande. Tänk om jag hade haft 500 i stället? Det kan bara bli bättre."

Att nå ut via Instagramkontot @michaelastradgard har förstås blivit viktigare. Det är även via sociala medier hon rådfrågat kollegor och likasinnade. 

– Det är en så himla fin bransch. Man upplever inte andra som konkurrenter utan tar varandra under sina vingar. Gå in på vilken sida du vill där någon odlar snittblommor och ställ en fråga, jag lovar, du får svar.

undefined
"Love lies bleeding" – eller rävsvans är en amarant som även passar att torka.
undefined
"Blomkonfetti har blivit populärt på bröllop. Ibland när jag går min runda och klipper av blommor som håller på att blomma över har jag med mig en korg och drar av bladen."

Ett litet huvud skymtar i blomsterhavet. Ella, 4, har lämnat pappa och lillasyster Wera, 1, för att hämta blågröna ägg. Hon passerar nästan obemärkt förbi rosenskäran som inte låtit sig knäckas av skyfallet som nyligen drog förbi.

– Känslan att se sina ungar gå bland blommor som är tre gånger högre än dem själva är ju härlig. Rosenskäran vet jag förresten inte om du får fotografera, den blåste nästan sönder i stormen. Micke kom hem och sa att det såg ut som vanligt. Jo, men då hade jag ägnat fem timmar åt att rädda upp allt.

undefined
Hur snygg kronärtskockan än må vara sätter familjens 4-åring stopp för buketter. "Ella älskar kokt kronärtskocka med smör och kan sätta i sig fyra stycken."

När frosten kommer får de torkade blommorna ta större plats. Men redan nu växer kransar och buketter fram. 

– Det kan ju kännas dammigt, som någonting man höll på med på 80-talet. Fast nu är utbudet ett annat och torkade arrangemang känns trendigt. Många blommor torkar väldigt fint, till exempel mattram som nästan ser ut som brudslöja. Den får ett tydligare uttryck, blommorna blir större. 

undefined
"Jättedaggkåpa är fin att bara sätta i ett stort krus och solbollen ser exakt likadan ut om du torkar den."

Michaela smakar en stund på ordet lyx. För henne handlar det om att leva enkelt och ha ynnesten att äga sin egen tid.

– Ungarna är nöjda när de får vara ute, gunga, käka fallfrukt och baka sockerkaka, säger hon och konstaterar att den älskade trädgården trots allt börjar kännas som en mellanlandning.

– Jag har ungefär 100 kvadratmeter till mitt förfogande. Tänk om jag hade haft 500 i stället? Det kan bara bli bättre. Jag tänker redan på nästa säsong.

Michaelas nybörjartips

1. Starta en kompost.

2. Lär känna din jord.

3. Se över trädgårdens förutsättningar. Vissa blommor fungerar jättebra i halvskugga, vissa vill ha full sol.

4. Hitta dina favoriter. Min absoluta favorit är en tulpan som doftar citronsorbet, Verona heter den. Kommer du över den – slå till och sätt i kruka eller på friland.

4. Ha kul och njut. Du kommer att stöta på skadedjur, nederbörd och torka men det blir alltid blommor. Och du får en ny chans nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!