Under onsdagen tisslades och tasslades det lite extra i bänkraderna hos klass 3 A på Årbyskolan. Anledningen var en stor gatubild som plötsligt prydde klassrummet. En av eleverna, 11-årige Leon Jelec, behövde förstås inte spekulera.
– Det är min bild. Den är snygg, jättesnygg, säger och spricker upp i ett stort leende när det går upp för honom att juryn utsett hans "Årbygatan natt" till bästa läsarbild.
Motivering lyder: "För en stämningsfull bild som fångar stadens magiska nattljus”. Förutom publicering på MiniBladet innebär vinsten även ett tillskott till den gemensamma klasskassan.
– 1500 kronor! Det är mycket pengar, säger han nöjt.
Precis som i höstas är det Årbyskolans bildarbete som övertygar i en tuff sörmländsk konkurrens. Inför sportlovet uppmanade Ingela Stenberg Blomgren, som bistår läraren Git Nygårds i arbetet med MiniBladets reporterskola, eleverna att fotografera ett valfritt motiv. I uppgiften ingick även att skriva bildtexter.
Leon Jelec valde att föreviga kvällsutsikten över Årby från sitt köksfönster. Men glasrutan och stadens mörka siluett innebar utmaningar. Lösningen? Att be pappa om hjälp.
– Min mobil är för gammal och dålig. Min lillebror har krossat den, han är busig. Pappas mobil är bättre.
Trots användandet av en ny mobil blev resultatet i mörkaste laget.
– Men jag gjorde bilden ljusare i datorn. Ska jag visa dig?
Leon Jelec klickar fram originalfilen och justerar ljus och kontrast. Ingela Stenberg Blomgren betraktar imponerat arbetet.
– Sådant kan inte jag. Jag lär mig av eleverna!
Leon avslutar med att mörka ner kanterna en aning. Metoden, avsedd för att leda betraktarens blick mot bildens mitt, kallas vinjettering och har använts av fotografer i alla tider.
– Där bor min kompis Elma, säger Leon och pekar på skärmen.
– Och i parken där brukar vi gunga och åka rutschkana.
Ungefär hälften av klassen tog bilder avsedda för MiniBladet.
– Sen kom corona emellan, alla hann inte. Tre bilder har publicerats på MiniBladets sidor, berättar Ingela Stenberg Blomgren.
Flera av de deltagande eleverna valde vårinspirerade bilder. Wiola Lantz riktade mobilen mot blommorna bakom skolans gymnastiksal medan Filip Stephanovski fokuserade på ett träd.
– Det är ett pollenträd. Bilder är viktigt, för om man inte förstår allt i texten så kan man se på bilder hur det ser ut.