Dagen därpå, den 18 juni pryder det omaka paret Eskilstuna-Kurirens förstasida. Den spralliga pojken som stjäl showen har rest med familjen från Trollhättan för att höra Olof Palme tala. Eftersom styvpappan är engagerad socialdemokrat, tillika ombudsman inom Verdandi som anordnar kongressen, är miljön bekant. När Palme pratar om att slå hål på myten om lata och bortskämda ungdomar lystrar 6-åringen lite extra.
– Det är inte ungdomars fel att de inte får jobb – det är samhällets, säger Socialdemokraternas partiordförande.
– Det kändes som att han tittade rakt på mig. Han hade en varm utstrålning. Palme var min idol och jag ville träffa honom, säger Nicklas Frih, i dag 47 år.
När han smiter från mamma Ulla och styr stegen mot talarstolen är Eskilstuna-Kurirens fotograf Bosse Dennemo beredd. En detalj återstår innan den lilla handen sträcks ut. Nicklas vill försäkra sig om det är äkta vara framför näsan.
– Jag hade sett Bosse Parneviks imitationer så jag frågar om han är den riktige Palme.
Vad svarar han?
– "Ja, jag är Olof Palme". Det blåser, han håller sina papper i ena handen och mig i den andra så jag tror att han får tala fritt.
I artikeln från 1979 beskrivs händelsen enligt följande:
"Och där stod de, den store partiledaren Olof Palme och den lille mötesdeltagaren Nicklas Sandberg och höll varandra i handen, medan Olof Palme avslutade sitt tal. En vacker bild av samförstånd över generationsgränserna."
Vad det ingen som försökte hindra dig?
– Nej, ingen stoppade mig. Det var en skön atmosfär. Och en grabb med trasiga knän, öppen gylf och rufsigt hår verkar nog inte vara ett politiskt hot.
Däremot gör styvpappan Christer Sandberg en ansats att avstyra det hela. Men den viftas bort – av Palme. Efter talet är det paus och Nicklas, som gillar att sjunga och är van att synas, tar ton i "Internationalen".
– Efteråt får jag hemskickat ett signerat ark med sångtexten: "Till Nicklas från Olof Palme."
Hur ser du på händelsen som vuxen?
– Jag brukar dra den som en anekdot när man ska presentera saker som hänt i livet. Som chef inom privata sektorn är det lite ovanligt. Men jag tycker att det är kul, säger Alingsåsbon som i dag är enhetschef på Telia.
Han började som montör på Ericsson, gick ett traineeprogram och blev så småningom enhetschef.
– Att var med och påverka och driva verksamheter tillsammas med kollegor har varit min ambition i livet.
Men vi backar bandet ytterligare en gång. Den 1 mars 1986 tittar han på Gomorron Sverige och får beskedet att Olof Palme är död. Kort därpå sätter sig 13-åringen på tåget till Stockholm för att hälsa på sin tidigare styvpappa Christer. Men det finns ytterligare en anledning.
– Jag ville lägga en ros på Sveavägen. Det var den första resan jag gjorde själv.
Var står du politiskt i dag?
– Min biologiska pappa var moderat och min styvpappa socialdemokrat. Jag har sett hur båda sidor driver utveckling. Med åren har jag successivt blivit mer blå. Men jag leder alltid en verksamhet genom medarbetare. Det har jag tagit med från den röda sidan.
Den 28 februari har 35 år passerat sedan Sveriges statsminister mördades och Niklas Frih har inga synpunkter på utpekandet av den så kallade Skadiamannen, Stig Engström.
– Det har gått så lång tid. Successivt har man tappat tron på att det ska lösa sig.