– Vilket pressuppbåd, det här är inte en vanlig situation för mig!
Jonas Schilén, eller ölbryggaren, sätter sig tillrätta på en trave takpannor och skrattar åt att ytterligare en kamera dokumenterar den första tiden på Åsby Gård. När inte tidningen hälsar på håller en Youtubekanal samt flitiga Instagramuppdateringar blivande besökare uppdaterade kring arbetet att väcka gården till liv. För en sak är säker – paret har inte bytt Sundbyberg mot Lista för att ligga på latsidan. Eller vad sägs om odlingar, gårdsbryggeri, konstutställningar, butik och bed and breakfast? Men innan dess väntar omfattande renoveringar. Prio ett – taken.
– Totalt har vi bytt 450 kvadrat tak fördelat på tre byggnader. Det var bara att göra så att det inte rasar ihop, säger Linda Schilén, 47.
En och annan trivsam överraskning har också uppenbarat sig sedan mars månads tillträde.
– Jag hittade en vagn, träskor till hästar och lite fiskeredskap på bryggeriets vind, säger Jonas Schilén, 56.
Ambitionen är att i största möjliga mån knyta an till gårdens ursprung. Mangårdsbyggnaden ska åter ska få en ljus beigegrå färg och trädgårdsmästaren har provmålat.
– Om jag har! Vi har skrapat på fasaden och tror att huset i begynnelsen varit grönt. Men vi går efter en tavla från 1916.
– Linda är fokuserad på det estetiska och jag på det praktiska, ibland är det hårda förhandlingar, säger maken.
När han är utom synhåll utvecklar hon det hela.
– Om han till exempel vill ha hönshuset på ett visst ställe så kan jag säga att jag hellre ser det på ett annat ställe. Bara för att sedan säga 'okej, jag går med på det om jag får min Morristapet', ler hon och tar täten uppför en trappa så brant att det krävs ett smärre balansnummer för att inte trilla.
– På vindsvåningen blir det badrum och sovrum. Det är många beslut som ska fattas, därför har vi tagit hjälp.
Efter ytterligare en balansakt byter hon några snabba ord med kvinnan som åsyftas, poddpartnern, trädgårdsdesignern och arkitekten Ulrika Levin. Sedan strosas det runt på gårdens 40 hektar. Vid ett blått blomsterhav tittar vad som förefaller vara slitna brädor fram.
– Det är en gammal grind. Och där ligger snäckor som man smyckade gårdsplanens rundel med i slutet av 1800-talet.
I den blivande gårdsbutiken fångar en murad öppen spis och gamla grindar uppmärksamheten.
– Här har vi något jätteläskigt, säger hon och gläntar på ett skåp där det ligger mumifierade råttor.
Då hälsar jag hellre på grisarna!
– Vår obetalda arbetskraft! De bereder marken genom att äta upp kvickrot och kirskål. Jag har över 1 000 dahlior på förodling nu.
Hur lyder ditt bästa trädgårdstips?
– Så här års är det jätteviktigt med jordförbättring. Naturgödsel eller kompostjord tillför näring men också en mull. Det är lätt att tänka ´jag gödslade ju förra året`men det fungerar inte så, säger hon och försvinner iväg för att förbereda grillen.
Innan maken gör henne sällskap sticker han in huvudet i det blivande gårdsbryggeriet.
– Jag ägnar mig åt biodling, humleodling, tobaksodling, sådant folk är tveksamma till, haha. Jag ser en oktoberfest framför mig men det hinner vi inte med i år.
Men dahliafantaster välkomnas med största sannolikhet redan i augusti.
– Butik eller självplock. Vi får se.