TÄrtÀlskande tandlÀkaren Sharin: "Gillar hantverket"

PĂ„ dagarna lagar Sharin Ahmed tĂ€nder medan kvĂ€llar – och ibland nĂ€tter – viks Ă„t hennes andra passion. "Jag lockar till mig patienter genom tĂ„rtkunderna", skĂ€mtar tandlĂ€karen som fĂ„r fler tĂ„rtbestĂ€llningar Ă€n hon hinner med.

Sharin Ahmed Àlskar att utforma sina tÄrtor efter mottagaren, alltsÄ nöjer hon sig inte med enbart hösttema nÀr tidningen hÀlsar pÄ. RÄdjuret Àr tydligen lÀskunnig och har ett intresse för nyheter.

Sharin Ahmed Àlskar att utforma sina tÄrtor efter mottagaren, alltsÄ nöjer hon sig inte med enbart hösttema nÀr tidningen hÀlsar pÄ. RÄdjuret Àr tydligen lÀskunnig och har ett intresse för nyheter.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-10-01 10:59

– Jag bakar jĂ€mt och försöker samtidigt förhindra att folk Ă€ter socker. Lite 'kul' Ă€r det allt, sĂ€ger Sharin Ahmed vars kollegor tycker att hon borde Ă€gna sig Ă„t hobbyn pĂ„ heltid.

– 'SlĂ€pp tandlĂ€keriet men fortsĂ€tt gĂ€rna komma förbi med tĂ„rtor', sĂ€ger de. 

undefined
En minnesvĂ€rd bestĂ€llning – sjĂ€lvklart har Sharin Ahmed bakat en tĂ„rta i form av en kĂ€ke.

Men patienterna pÄ FolktandvÄrden City behöver inte oroa sig. Sharin Ahmed, 32, har inga planer pÄ lyda uppmaningen.

– Jag vet att det inte Ă€r mĂ„nga som anvĂ€nder ordet passion om sitt jobb men jag gör det. Jag gillar patientkontakten och sjĂ€lva hantverket, att arbeta med fingrarna och se detaljer. 

Det sistnÀmnda kommer vÀl till pass Àven nÀr det gÀller tÄrtor. Sharin gör allt frÄn grunden, föredrar moussebaserade fyllningar och Àr extra förtjust i dulce de leche och red velvet-tÄrta. Dekorationerna görs med sockerpasta och utformas enligt bestÀllarens önskemÄl. Inför tidningens besök trollar hon fram ett nyhetsintresserat rÄdjur.

– Mitt fjĂ€skande fĂ„r inte bli för tydligt sĂ„ jag gjorde bara en liten detalj, sĂ€ger hon och skrattar. 

undefined
TÄrtorna skrÀddarsys och att tidningen kommer pÄ besök Àr inget undantag.

Sharin bakar Ă€ven tĂ„rtor i 3D-format. Bland annat har det blivit en shoppingvĂ€ska, smink, leksaker – och som den tandlĂ€kare hon Ă€r – en kĂ€ke.

– De roligaste Ă€r att fĂ„ fria hĂ€nder, som nĂ€r kunden sĂ€ger 'min son fyller Ă„r, gör vad du vill under tema lastbil'.

undefined
"Jag har en hel tÄrtverkstad. Det ska vara personligt och jag Àlskar att se reaktionerna nÀr man fÄr sin drömtÄrta."

Innan kollegorna blev testpanel – "jag kan ju inte Ă€ta allt sjĂ€lv" – fick familjen avnjuta resultatet. Och sĂ„ Ă€r det fortfarande, trots att hon sedan ett Ă„r tillbaka Ă€r Eskilstunabo medan nĂ€ra och kĂ€ra finns i Stockholm.

– Inför födelsedagar testar jag nya smaker, texturer och design. Jag kan sitta uppe hela natten med dekorationerna. Är jag trött kan sköterskan frĂ„ga om jag bakat i stĂ€llet för att sova, haha. 

undefined
Kombinationen tandlÀkare och tÄrtÀlskare kan lÄta motsÀgelsefullt men Sharin Ahmed ser likheter. "BÄde tandlÀkeriet och att baka tÄrtor Àr ett hantverk".

Intresset har hÀngt med sedan barnsben dÄ Sharin experimenterade med storebrorsans kokosbollar.

– Till slut hade jag tagit över helt. I tonĂ„ren lĂ€ste jag bakbloggar, föll för tĂ„rtor och fortsatte med att lĂ€ra mig via Youtube.

Det senaste halvÄret har "tÄrteriet" vÀxt. Resultatet visas pÄ instagramkontot @rinscakeart.

– Framöver kanske jag kan gĂ„ ner lite i tid och eventuellt skaffa en lokal.

undefined
Förutom tÄrtor gör Sharin Ahmed gÀrna cupcakes och cake pops: "Det Àr sockerkaksbaserade desserter. Man kan göra dem med oreofyllning, kladdkaka, morotskaka, ja allt möjligt."

Eftersom du Ă€r tandlĂ€kare – hur ofta fĂ„r man Ă€ta socker?

– En gĂ„ng i veckan! Sen blir det att jag smakar nĂ€r jag bakar till kunder. Men jag brukar ursĂ€kta det med att jag vet hur man borstar tĂ€nderna och fluxar noggrannt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!