Gizem Soyal ger ett varmt intryck när vi ses på hennes kontor på Skogstorpsskolan. Där jobbar hon idag som studie- och yrkesvägledare. På fritiden är hon ordförande för Turkiska ungdomsförbundet i Sverige.
Vägen till drömyrket har däremot inte varit spikrak. Först gick hon i Fröslundaskolan och därefter IT-linjen på John Bauer gymnasiet, som numera heter Grillska. Tiden där gick väldigt fort och Gizem Soyal tänkte inte mycket på betygen även om hon var en "pluggis" i grundskolan. Direkt efter studenten valde hon att söka in till högskolan och började på en utbildning i affärssystem i Halmstad.
– Jag gillade ekonomi och hade skrivit en uppsats tidigare om att jag ville arbete för Google. Deras kontor verkade coolt. Men jag trivdes inte alls på utbildningen och efter ett år valde jag att hoppa av.
Pressen att söka vidare direkt var stor och Gizem Soyal valde mer utifrån vad andra sa än vad hon ville själv. Studentkompisarna i Halmstad varnade henne för att hoppa av utbildningen.
– "Tänk på hur mycket pengar du kommer tjäna sen" sa de, men pengar är inte allt här i livet.
Istället för att fortsätta utbildningen tog hon en paus och arbetade på lager i Falkenberg under ett år. Då tog hon sig också tid att fundera på vad hon ville göra i livet. Hon sökte in till både studie- och yrkesvägledare samt socionomutbildning på distans.
När hon blev antagen till studie- och yrkesvägledareutbildningen på Stockholms universitet flyttade hon till Stockholm. Yrkesvalet kändes rätt men staden och det stressiga extrajobbet på sushirestaurangen tog på hennes krafter. Då valde hon återigen att lyssna på sig själv och tillfälligt pausa studierna.
– Jag ville få tillbaka min energi och valde att flytta tillbaka till Eskilstuna.
Här arbetade Gizem Soyal på H&M:s lager men fick sedan jobb som studie- och yrkesvägledare på Skiftingeskolan. Fyra och ett halvt år senare valde hon att slutföra studierna och i juni 2021 tog hon examen från Stockholms universitet.
I yrket som studievägledare arbetar hon med motiverande samtal och hennes kulturella bakgrund ger henne en bredare förståelse för elever med utomeuropeisk bakgrund.
När Gizem Soyal tittar i backspegeln är hon glad att det har fått ta tid att hitta rätt väg.
– Om jag inte gjort fel val så hade jag inte hamnat där jag är idag. Jag är jättenöjd med det jag gör nu.