Pampigt och slottsliknande – bilden på Tunafors fabriker togs vid 1900-talets mitt. Då tillverkade Jernbolaget bestick, saxar, gångjärn, klockställ, hänglås, cigarrkoppar, fällknivar, skridskor, snickeriverktyg och hushållsvågar. Men Eskilstuna Jernmanufaktur grundades redan 1868 av Johan Svenngren som övertagit en fabriksrörelse med tillverkning av sablar och floretter. Fabriken lades ner 1966, då sista gjutningen skedde.
I dag utgör den gamla bestickfabriken ett modernt bostadsområde. Dess kulturhistoriska värde uppskattas av Lillemor Cederblad, 86, som med spänning följde industrilokalernas förvandling. 2019 gick hon på en visning och bestämde sig bums.
– Min del är ”bihanget" eller "blindtarmen” från huvudbyggnaden, uppförd i tegel och faktiskt yngre än huvudbyggnaden från 1890-talet. Jag har boken Tunafors fabriker, som jag läst från pärm till pärm. Min del innehöll mest smedjor, om jag minns rätt.
Hon strör lovord över området och inte minst vyn som vetter mot ån.
– Det är nära till centrum, med ett fint promenadstråk, rikt fågelliv, en och annan som försöker fånga en fisk och behagligt strömmande vatten. Fast ibland är ån mer lik en forsande norrlandsälv än en trögt flytande stadså. Jag har många gånger tänkt på vilken betydelsefull plats detta är och hur avgörande vattenkraften varit för industrins framväxt och utveckling i staden – för utan vattenkraft, inget Eskilstuna.