Lilla Meja blev först på stadens 100-årsdag

Lilla Meja Vogt Goretti har kommit hem till Forssjö. En timme in på det nya året föddes hon och blev därmed den första nyfödda i 100-årsfirande Katrineholm. Andra dagen i hemmet blev hon uppvaktad av kommunen.

Första katrineholmaren 20172017-01-04 06:00

Lilla Meja var även den första nyårsbebisen i Östergötland. Vrinnevisjukhuset i Norrköping ligger bäst till för föräldrarna Madeleine Vogt och Robin Wallin Goretti, så det var dit de begav sig vid 17-tiden på nyårsafton. Planerna var att delta i Katrineholms storslagna nyårsfirande med Sveriges största fyrverkeri, 100-årsjubileet till ära. Men då var det dags.

Beräknat förlossningsdatum var den 31 december, men föräldrarna trodde inte att det var dags för förlossning när de åkte till sjukhuset.

– Vi skulle åka in för en kontroll, för jag hade haft ont i två dagar, berättar Madeleine Vogt.

Förlossningen visade sig vara i gång, och klockan 01.06 den 1 januari 2017 kom Meja till världen. Föräldrarna hade hoppats att födseln skulle dröja till det nya året, för barnets skull.

– Det räckte med en timme, konstaterar Madeleine Vogt, som är förstföderska och därför hade väntat sig att gå över tiden.

På Vrinnevisjukhusets förlossningsavdelning var det lugnt på nyårsnatten.

– Vi var de enda som födde. Vi hade tre personer inne i rummet. Sen fick vi champagneglas med cider i. Det var trevligt.

Den lilla familjen kom hem till sitt hus på måndagen, och på tisdagen kom Sari Eriksson, kommunchef i Katrineholm, och Jessica Sjögren, projektledare för 100-årsfirandet, på besök för att uppvakta. De överlämnade blommor, tårtkartong och present, och det blev en liten lugn pratstund i vardagsrummet, alltmedan föremålet för uppmärksamheten sov i godan ro på pappas arm.

Den förstfödda katrineholmaren år 1917 hette Gustaf Ingvar Bruno. Föräldrarnas namn var Jonas Alfred Billström och Sofia Leontina Andersson. Det har Jessica Sjögren tagit reda på.

– Tanken svindlar om man tänker på hur det var när Gustaf Ingvar Bruno föddes. Då var det krigsår och hunger. Katrineholm hade 6 500 invånare 1917, och nu siktar vi på 40 000, säger hon.

På frågan vad föräldrarna tänker om att just deras lilla dotter var den första att födas i 100-årsjubilerande Katrineholm, säger Robin Wallin Goretti:

– Det känns ju stort. Det är kul med historia. Det blir kul om många år att kolla tillbaka.

Att spara en tidning kan vara bra, konstaterar Sari Eriksson.

Lilla Mejas födelse är förknippad med fest och fyrverkeri. I sitt paket fick hon ett bokmärke i form av ett av stadens offentliga konstverk: Motorisk Scenografi, i folkmun kallat De vandrande husen. En gåva från kommunen framtagen för speciella tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!