Tommy Larsson föddes 1951 i Eskilstuna, och blev hemkommunen trogen. Tidigt kom han också att hitta rätt yrkesmässigt. Redan i tonåren började han som redaktionsvaktmästare på Tidningen Folket och efter några år som kontorist och recensent kom han till Eskilstuna-Kuriren 1970. Han anställdes som nyhetsfotograf, ett yrke som kom att bli hans kall.

"Jag har haft världens bästa jobb", summerade Tommy när han lämnade tidningen med avgångsvederlag 2013. Genom åren fanns väl knappast en Eskilstunabo som inte träffat honom med kameran i högsta hugg. Alltid snabbt ute i fält när det hettade till och hände saker i stan. 

Även om Tommy själv aldrig trivdes att stå i centrum var han i sitt esse bakom kameran. Att lyfta fram den lilla människan och de svaga i samhället, ge djuren en röst och berätta en angelägen historia med hjälp av bilder blev hans specialitet. Tommy var alltid väldigt engagerad under tidningens julinsamlingar för olika hjälpprojekt i världen, och han var en av de första nyhetsfotograferna att åka med ut i räddningshelikopter när Estonia sjönk 1994.

Djur och natur, trädgårdsarbete, matlagning och bakning tillhörde de stora fritidsintressena vid sidan om fotograferandet.

Anders Nilsson och Tommy Larsson var fotografkollegor på Eskilstuna-Kuriren i över 30 år, och kom att stå varandra väldigt nära. Det är med tårar på kinderna Anders minns sin vän och arbetskamrat. 

– Det var alltid roligt att arbeta med Tommy, han var en riktig glädjespridare. Kollegor kunde väl nästan irritera sig på att vi alltid skojade och körde vår speciella jargong på kontoret. När han slutade blev jobbet lite tråkigare. Jag tror inte Tommy hade en enda sjukdag på alla år. Det känns obegripligt att han är borta.

Vi andra som fick förmånen att arbeta med Tommy under åren kan bara hålla med. 

Anders Nilsson menar att kollegan var unik som fotograf.

– Han var den gamla pressfotografen personifierad, med polisradion i örat, alltid på väg. Han var också väldigt engagerad i Pressfotografernas klubb Bergslagen som vi tillhörde. Tommy var som sekreterare drivande i alla år, fixade med träffar och aktiviteter och gjorde en enorm insats. Han var ju så omtänksam och mån om alla människor.

Tommy Larsson avled under söndagen efter en kort tids sjukdom och sörjes närmast av sambon Marita Jonasson samt två systerdöttrar med familjer. Han blev 68 år.