Gässen som håller stränderna rena

Många badstränder, bryggor och golfbanor görs nästintill obesökbara av kanadagäss den här tiden på året. Men det finns en lösning på skitproblemet, och vi hittar det i Malmköping.

Hembygdsföreningens Leif Jacobsson försöker överblicka mängderna av skänkta föremål till den stora auktionen den 10 augusti.

Hembygdsföreningens Leif Jacobsson försöker överblicka mängderna av skänkta föremål till den stora auktionen den 10 augusti.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2019-08-03 09:20

När tidningen kommer på besök till Malmköpings hembygdsgård sjuder de vackra byggnaderna av aktiviteter. Något kafé finns numera inte, det bär sig inte, men alla dörrar står öppna och här målas, sågas, lagas, planteras, mekas och skrattas det gott. Och fika med rabarberpaj bjuds det på just i dag, under det stora trädet på innergården.

– Säg den hembygdsgård som är öppen varje dag, i stort sett året runt. Vår är det, och det tack vare vårt gubbdagis, eller Veteranerna som vi kallar oss, berättar Torbjörn Haglund, 82, åldermannen i det fem-sex man starka gänget.

– Alltid är ett par av oss här, vintertid röjer vi snö och håller snyggt. Det är bara fredagseftermiddagarna det är tomt,, då är vi komplediga, skrattar Kalle Karlsson.

För tillfället går mycket tid åt till förberedelser inför auktionen den 10 augusti, då mängder av föremål skänkta av Malmköpingsborna går under klubban och genererar nödvändiga intäkter åt hembygdsföreningen.

– Allt kostar pengar. Utom vi gubbar, vi drar in lite kosing i stället.

För tack vare Veteranerna kommer välkomna inkomster nämligen också från ett annat håll.

Det var när Torbjörn Haglund och hans fru Britt för några år sedan besökte en vacker campingplats vid en sjö i Värmland som tanken väcktes. Vid badstranden stod ett par kanadagäss, i naturlig storlek men av trä, med halsarna uppsträckta mot varandra. Stranden och campingen var helt fri från levande gäss och änder. Förklaringen: Ett gåspar i den positionen är mitt uppe i parningsceremonin, och andra kanada- och grågäss på inflygning ser det, och lämnar paret ifred.

– Britt tog en bild på fåglarna och när vi kom hem sa hon att de där gässen väl vore något för oss på gubbdagis att tillverka och sälja.

Torbjörn ringde campingen och det visade sig att ingen hade rättigheterna till tillverkningen. Det var en tidigare gäst som irriterat sig på all skit på området, och skapat de effektiva träfigurerna.

– Jag drog idén för gubbarna och vi kopplade in Malmköpings skicklige amatörornitolog, Tage Wahlberg, som hjälpte oss. Han målade den första gåsen.

Nu har Malmköpingsgänget tillverkat och tack vare rekommendationer sålt ett antal gåspar, som bland annat landat på campingar, badplatser och golfklubbar i Sörmland, Mälardalen och Stockholm. Samt hos privatpersoner. Den som vill handla får ta sig till Malmköping, där Veteranerna får bekräftelse på att träfåglarna sköter sin uppgift fint.

– Två grannar i Hallstavik köpte varsitt gåspar i fjol, och hälsar att i år behöver de inte ens ställa ut dem. Kanadagässen kommer inte tillbaka. Och Stockholms golfklubb har köpt tre par, de är mycket nöjda med resultatet.

Vännerna är glada att de lyssnade på Torbjörns visioner om trägässen, men erkänner att de var bra skeptiska till en början. De hade ju redan fullt upp med att bygga gärdesgårdar, knyta vassmattor, bränna tjära och mycket annat. Och hur effektiva kunde modellerna verkligen vara?

– Gamla bönder kan få många konstiga idéer. Men den här var riktigt bra, summerar Lars Ivarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!