Eva Apelgren i Eskilstuna är noggrann med att poängtera att hon bara är en amatörtyckare i sammanhanget. Men hon noterar att hennes personliga synpunkter verkar överensstämma med de allt fler forskningsrön som publiceras kring tidsomställningens påverkan på människorna. Hon välkomnar permanentade tidszoner inom EU, och hoppas liksom en växande skara svenskar att vi ska stanna i normaltid.
– Våga vägra sommartid, och behåll hälsan, uppmanar hon. "En timme mer sol" betyder inget annat än vaken tid en timme tidigare än normalt, eller helt enkelt mindre sömn eftersom det är svårare att somna under de ljusa kvällarna och man gärna lägger sig senare. Det är inte förvånande att man nu kan koppla ökad sjukskrivning och utmattningssyndrom till övergången till sommartid.
Eva, som själv gick in i väggen för ett antal år sedan, har som så många andra jobbigt med tidsomställningen varje vår. Orolig för att inte vakna en timme tidigare de första dagarna sover hon sämre och har ingen som helst glädje av de ljusare kvällarna.
– Innan mänskligheten fick el sov vi när det var mörkt och följde solens upp- och nedgång. Och från industrialiseringen fram till nu, en blink i historien, har det hänt så otroligt mycket. Vår generations barn har ingen aning om hur det var att leva bara en kort tid bakåt i tiden.
– Det finns inte utrymme för eftertanke längre, och konsten att vara uttråkad har vi glömt. Vi springer så fort i dag, och har så bråttom att spara in tid, att vi inte märker hur vi mår medan vi springer. Vad gör vi av all tid vi anser oss tjäna ihop? undrar hon retoriskt.
Som tidigare mångårig arbetsledare och personalchef har Eva också en annan input i ämnet. Människor som jobbar obekväm arbetstid får tack vare den ökade risken för hälsan ett ob-tillägg.
– De som exempelvis börjar jobba klockan 06 på morgonen, börjar ju i stället redan 05 under sommartiden. En så tidig regelbunden jobbstart vet man är skadlig – samtidigt som ob-tillägget uteblir. Det finns av en anledning, men på grund av sommartiden går många, inte minst industrianställda, miste om de pengarna.
– Om ett företag skjuter på sin löneutbetalning en dag för att få bankränta blir det ett ramaskri.Men bestäms det att vi alla ska sätta fram klockan en timme och rucka på sömntiderna – ett helt halvår – är det ingen som säger något. Trots att sömnsvårigheter redan är ett utbrett samhällsproblem. Anledningen från början var väl att vi skulle få mer dagsljus, och att det var bättre för hälsan. Men det är gammaldags idéer och det verkar som att ingen följt utvecklingen inom forskningen under de här åren. Utmattning och övriga stressrelaterade sjukdomar och symtom har låg status.
Eva Apelgren, i dag inköpare på Volvo CE, konstaterar att visst finns det människor som tycker det är toppen med sommartid. Andra bryr sig inte. Men varför rucka på naturens egen dygnsklocka?
– En av mina räddningar är flextid, så för mig ordnar det sig. Jag brukar försöka låta bli att boka möten före nio exempelvis. Men många människor far mycket mer illa.