Minnesord

Adjunkt Kurt Johansson, Flen, har efter en kort tids sjukdom avlidit vid 71 års ålder. 

Kurt föddes i Smedjebacken, men flyttade redan vid 2 års ålder till Flen, som han förblev trogen hela livet. Han var dock väldigt stolt över sitt ursprung som rumpmas.  Under några år då han studerade så bodde han i Uppsala och Umeå. 

1973 började han arbeta vid Stenhammarskolan i Flen, vidareutbildade sig och kom tillbaka som so-lärare 1978 då han fick fast anställning i Flens kommun. 

Kurt fick i uppdrag att utreda en möjlighet till högstadieskola i Hälleforsnäs eftersom Stenhammarskolan var överbelagd med elever, och höstterminen 1980 startade Torsboskolan. Första året bara en årgång, sen fylldes det på tills årskurs 7-9 fanns på plats i lägenhetshusen på Torsbovägen. Kurt blev mr Torsbo i samhället. 1993 flyttade Torsbo in i Bruksskolans lokaler.

Kurt var kaffeälskare och ofta hade han en kopp i handen, man kunde se var han var genom att följa kaffespåren. Många elever minns nog prov med kaffefläckar.

 Kurt arbetade i Hälleforsnäs till pensionen 2013, men han släppte inte läraryrket utan återkom som vikarie på Bruksskolan, Stenhammarskolan och även på Vuxenutbildningen.

Kurt var mycket social och intresserad av människor, han höll kontakten med gamla klasskamrater, elever, arbetskamrater, släkt och många andra. Han var aktiv på språkcafe’, var språkvän och ville gärna lära känna nya människor, både gamla och unga. 

Under åren som lärare gjorde han många skolresor med klasser till England, Spanien, Italien och andra platser. Han var även mycket aktiv vid lägerskolorna där mycket hände, bland annat ett möte med Jan Lindblads tigrar på en ö i Valdemarn. Ett möte som de eleverna aldrig lär glömma. 

Kurt var även en aktiv löpare med flera Harpsundslopp och Torsbolopp. Han tyckte dock inte att tävlandet var kul, han sprang för att han mådde bra av det. Under Torsbotiden ägnades många fredagar åt volleyboll. 

Kurt tyckte om att resa och otaliga är resorna som han gjorde med oss arbetskamrater och vänner, han ordnade även fotbollsresor både inom Sveriges gränser och utanför. Många resor till Helsingborg som var fotbollslaget i hans hjärta (förutom Flens IF) och till Leksand som han höll på i ishockey. I somras var det 35:e året i rad som han var på Stockholms stadion och såg DN-galan.

De senaste åren blev Malaga i Spanien ett favoritmål för honom, och otaliga blev resorna dit.

Vi inom “Ekborgens vänner” och Flens IF har de senaste åren haft stor, stor nytta av Kurts tjänster. Förutom att hålla ordning, fixa och dona på vår idrottsplats Ekborgen, så har han ställt upp som ungdomsledare, skjutsat till bortamatcher, fixat fika, skaffat domare till ungdomsmatcher och otaliga andra små men väldigt viktiga “tjänster”. Vi kommer att sakna hans tjänster och hans kamratskap som ett STORT, svart hål i vår verksamhet.

Förutom idrottsintresset ägnade Kurt mycket tid vid sommarstugan ute vid Warbro där han badade varje dag från tidig vår till sen höst. Det dög med 14 grader i vattnet. Han var en föreningsmänniska och otaliga är de föreningar som han var medlem i. För att nämna några: Flens hembygdsförening, Hälleforsnäs Gjuterimuseum, Flens IF, Flens friidrottsförening, Hälleforsnäs IF, Kolhusteatern, Leksands IF.

Vi personal och elever inom skolan saknar vår vikarie, det var mest spanska, tyska och sfi som han jobbade med de sista åren. 

Vi är många som räknar oss som Kurts anhöriga, fast vi inte var släkt med honom. Vi sänder en tanke till Kurts syskon och övrig släkt i deras sorg.

 

Sören Sundin, Anne-Lie Briby, Anita Karlsson m.fl.