Redan 2017 erbjöds drop in-dop i Malmköping, då under Gammaldags marknad. Nyheten lockade då inga besökare, men i fjol när Dunker-Lilla Malma församling flyttade arrangemanget till Malmamarken och dessutom la till drop in-vigsel förrättades tre dop och en vigsel.
Och under två timmar på lördag, 13-15, är det dags igen. Kyrkoherde Simon Johansson är mycket glad över sina arbetsuppgifter första dagen efter semestern:
– Ja det ska bli väldigt trevligt, jag tycker om den här formen av oplanerad förrättning och jag tror att den blir mer och mer omtyckt ute i samhället. Många församlingar har drop in under åtminstone något tillfälle under året, intresset växer. Det här är ju ett tillfälle du inte behöver förbereda utan du kan komma in spontant.
Han tror att den enkla formen passar många människor i dagens samhälle.
– Det blir inte så pretentiöst. Antalet gäster vid dop och bröllop ökar generellt, och folk har i dag stora förväntningar också på dopkalasen. Jag tror människor väljer drop in-formen av just den anledningen, det blir enklare, kräver mindre förarbete och blir framförallt mindre kostsamt.
Drop in-dopet och -vigseln välkomnar alla åldrar, alla par. Det enda du måste se till att ta med dig är en hindersprövning från Skatteverket, om du vill gifta dig. Vill du ha någon annan typ av musik än de traditionella bröllopsmarscherna, doppsalmerna och visorna får du gärna ta med egen cd eller mp3-fil. Solist kan inte församlingen erbjuda denna dag. Däremot finns dopklänning att låna.
– Formen för dopet och vigseln bestämmer vi tillsammans på plats. Kanske vill de äldre barnen vara med och tända ljus eller hälla upp vattnet i dopfunten. Det och det musikaliska pratar vi ihop oss om innan ceremonin. Man får inte ha för stora förväntningar på ett spontantarrangemang, utan ta det för vad det är. Med ett glatt humör blir allt lyckat.
Varför väljer ni att erbjuda drop in-arrangemangen i samband med Malmamarken?
– Marknaden brukar vara välbesökt och till Malmköping kommer många hemvändare, som kanske vill passa på att gifta sig eller döpa sina barn när de är tillbaka i hembygden. Många besökare tycker dessutom om att kika in i kyrkan, och vi erbjuder både guidningar och sommarkafé under marknadsdagarna.
– Den här helgen ser ut att bli riktigt varm, välkommen in i svalkan! hälsar Simon Johansson.