Djurintresserad etnolog firar sina 50 till hösten

Det är svårt att fira sin födelsedag under midsommarhelgen, har Petra Garberding förstått efter att ha bott i Sverige i 21 år.

Foto:

Länna2015-06-21 00:00

– Mina första födelsedagar i Sverige var en kompromiss, då åkte jag till Skansen med mina vänner och dansade runt stången. Några år försökte jag fira hemma men då var det inte många som kom. Nu har jag gett upp, det blir en 50-årsfest i september i stället när alla är hemma från semestrarna och terminen har börjat, säger hon.

Petra Garberding föddes i nordvästra Tyskland, i Stadthagen som ligger nära Hannover. En dåvarande pojkvän från Sverige fick henne att plugga svenska. Hon gillade språket och var dessutom sugen på att bo i ett annat land. 1994 gick flyttlasset till Uppsala.

Hon undervisade vuxna studenter i tyska i ett par år, innan hon fick jobb på det som då hette Musikmuseet i Stockholm. Där arbetade hon med den svenska tonsättaren Kurt Atterbergs brevsamling, som innehöll många kontakter med nazi-Tyskland.

Det var något som skulle bli startskottet för hennes forskarkarriär. En publicerad artikel om materialet ledde till en doktorandtjänst på Södertörns högskola. Under sex år skrev hon på sin avhandling i etnologi, om hur Atterbergs klassiska musik användes av nazisterna för att skapa etnisk och nationell identitet. Hon doktorerade år 2007.

Efter ett par år av undervisande fortsatte Petra Garberding sitt forskande, då om kontakterna mellan tyska och svenska etnologer. Det projektet har nyligen mynnat ut i boken "Vetenskap mellan diktatur och demokrati – svensk och tysk folklivsforskning i skuggan av nazismen och kalla kriget".

Hon tror att det är viljan att förstå som driver henne – hur kunde så många människor falla för nazismen, följa Hitler och låta det gå så långt som till förintelsen? Men det finns också en privat anledning.

– Tysklands nationella skuld bearbetas, men det är många som inte har gjort upp med sin egen släkts historia. I min familj pratades det aldrig om vad våra släktingar gjorde eller inte gjorde under kriget. När jag växte upp på 70-talet så kom serien Holocaust, då gick det upp för många tyskar hur stor förintelsen var och hur den tyska befolkningen hade hjälpt till, säger Petra Garberding.

När Petra Garberding nu fyller 50 år ska hon fira med sina närmaste på själva födelsedagen. Till hösten väntar en stor fest i musikens tecken.

– Då ska jag bjuda folk som tycker om musik. Jag brukar spela gitarr och skriva små visor för vänner och arbetskamrater som fyller år eller går i pension. Nu vill jag att de ska spela för mig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om