Lingsällskapet i Eskilstuna 100 år

4 oktober 2019 09:50

Under ledning av Yngve Pavasson träffas de spänstiga medlemmarna varje måndags- och torsdagsmorgon 06.45 för att gymnastisera tillsammans. Och det har de gjort i 100 år nu.

Ja inte samma drygt 50 medlemmar som utgör Lingsällskapet i dag, förstås. Det var sommaren 1919 som löjtnant Gustaf Liljegren, gymnastiklärare vid Eskilstuna Allmänna läroverk, i samband med en fest på Strömsholmen presenterade sin idé att bilda en gymnastikförening.

Den 29 september hölls ett konstituerande möte på Stadshotellet och föreningen fick namnet Lingsällskapet, som förstås anspelar på den svenska gymnastikens förgrundsgestalt Pehr Henrik Ling.

Till en början bestod föreningen av deltagare med tjusiga titlar; direktörer, grosshandlare och arkitekter ­– såsom Emil Befve, arkitekten som ritade Eskilstuna Stadshus. Första ordförande blev överingenjör Ernst Thunberg och under åren höll verksamheten till i "Gossläroverkets" gymnastiksal, i brandkårens träningslokal, Västra skolan och Nybroskolan. Efter en tid i Gympozz lokaler flyttade föreningen till nya Badmintonhallen 2012.

I samband med 100-årsfirandet den gångna helgen uppvaktades föreningen av länsidrottschef Jörgen Hedberg och idrottskonsulent Daniel Eriksson på Sörmlandsidrotten.

Jubilar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!