Harriet Lagebo till minne

Harriet Lagebo har avlidit.

Harriet Lagebo har avlidit.

Foto: Bosse Dennemo

Minnesord2022-12-16 07:30

Minnesord

En väninna och yrkeskvinna har gått ur tiden. Många fina minnen finns. Harriet Lagebo var VD för Svensk Handel i Eskilstuna i många år. Hon hade ett stort kontaktnät och när det blev aktuellt att Postgirot Open skulle starta i Eskilstuna var hon en av de samarbetspartner som bidrog till ett lyckat arrangemang.

Som medlem i Rotary deltog hon i ett projekt att stödja ett barnhem på Eskilstunas vänort Haapsalu. Det handlade utöver om bidrag om egenstickade plagg och leksaker till barnen i hemmet. Besök gjordes flera gånger.

Harriet var den första kvinnan i Sverige att bli Estlands honorärkonsul här i Eskilstuna. I den rollen bidrog hon bland annat till att göra Estland känt på olika sätt. Bland annat genom en studiecirkel om Estlands historia, hur Estlands styrs idag och om samhällsförhållanden samt estnisk konst och kultur. Det hela avslutades med en resa med svenskanknytning Narva, Tartu och Haapsalu. 

Harriets samhällsintresse visades också i seniororganisationen SPF Seniorerna i Eskilstuna. Hon deltog vid flera tillfällen vid undersökningar om hemtjänsten och särskilda boenden, där äldre intervjuades om kommunens service. 

Som senior arbetade hon vidare med frågor för handeln i hyresnämnden för kommersiella fastigheter och med säkerhetsfrågor. 

Harriets insatser för Eskilstuna belönades 2008 med kommunens förtjänstmedalj för gagnerik gärning, som delas ut till personer som genom minnesvärda insatser hedrat kommunen, osjälviskt och verkat för dess bästa. 

Jag personligen kommer att sakna våra samtal om böcker av olika slag, om våra familjeliv, om biobesök och stunder vid matbordet. 

Men vi är många som kommer att sakna Harriet för hennes klokhet, engagemang och vänskap.

Lilli Assi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!